időjárás 2°C Taksony 2022. november 29.
logo

Íme, a lépcsőzetes nyitás első fokozata – megjelentek a szabályok

Forrás: KORMÁNY.HU, Magyar Közlöny
2021.03.27. 17:47
Íme, a lépcsőzetes nyitás első fokozata – megjelentek a szabályok

Megjelent a Magyar Közlönyben a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról szóló kormányrendelet. Két és fél millió ember beoltását követően este tíz óráig kitolódik a kijárási tilalom kezdete. A vendéglátóegységek azonban továbbra is csak elvitelre fogadhatnak vevőket.

A jogszabály rögzíti, hogy akkor nyílik lehetőség a jelenleg hatályban lévő védelmi intézkedések enyhítésére, ha két és fél millió ember legalább az első oltást már megkapta.

Ennek megtörténte után a következő változtatások lépnek életbe.

 • A kijárási tilalom kezdete este 10 órára módosul, a vége változatlanul reggel 5 óra.
 • A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek.
 • A személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiség vagy helyszín nem köteles zárva tartani.
 • Az üzletek este fél 10 és reggel 5 óra között kötelesek zárva tartani.
 • Az üzletekben biztosítani kell, hogy tíz négyzetméterenként átlagosan csak egy vásárló tartózkodhasson bent.
 • A tíz négyzetméteres szabály alkalmazásakor a 14. életévét be nem töltött kiskorút, a 65. életévét meghaladott személy segítőjét és a fogyatékossággal élő személy segítőjét nem kell figyelembe venni.
 • Az üzlet vezetője köteles az üzlet bejárata előtt kifüggeszteni, hogy egyszerre hány vevő tartózkodhat a helyiségben.
 • Az üzlet köteles gondoskodni arról, hogy a bejutásra várakozók – a közös háztartásban élők kivételével – mindig tartsák meg egymástól a másfél méteres távolságot, a vásárlóknak legyen lehetősége kézfertőtlenítésre a vásárlótérben, ahol a felületeket és a bevásárláshoz használt eszközöket (kocsi, kosár) rendszeresen fertőtleníteni kell.
 • A vendéglátóegységek továbbra is csak elvitelre fogadhatnak vevőket. A korlátozó intézkedéseket megszegők változatlanul százezer és egymillió forint közötti bírságra számíthatnak, valamint egy napra, de akár egy évre is bezárathatják a szabályokat megszegő üzleteket.
 • Április 19-től a köznevelési intézmények és a szakképző intézmények visszaállnak a digitális oktatásról normál, jelenléti munkarendre, és ugyanettől a naptól újra fogadhatják a gyerekeket az óvodák is.
 • A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a kormány – az operatív törzs javaslatára – a korlátozó intézkedéseket (kijárási tilalom, gyülekezési tilalom, éttermek, szállodák bezárása, rendezvények megtartásának tilalma stb.) április 8-ig még biztosan fenntartja. Mindemellett felkérik a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát és a népegészségügyi szerveket arra, hogy a járványügyi védekezést szolgáló ajánlásokat dolgozzanak ki.

  A részletszabályokat tartalmazó kormányrendelet ide kattintva érhető el.

  Borítókép: illusztráció; Fotós: Bach Máté

  Hírlevél feliratkozás
  Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.