Kázmér 2024. március 4.
logo

Lengyel EP-képviselő a Magyar Nemzetnek: Orbán tervében rejlik a jövőnk

Judi Tamara (Brüsszel)
2021.03.08. 14:27
Lengyel EP-képviselő a Magyar Nemzetnek: Orbán tervében rejlik a jövőnk

Tárt karokkal várnák frakciójukban a Fideszt a lengyel Jog és Igazságosság európai parlamenti delegációjának politikusai. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó EP-képviselőjük szerint Orbán Viktor az európai jobboldal összefogásáról szóló tervében rejlik a jövő.

– Beszéltünk a lengyelekkel, beszéltem Magyarország nagy barátjával, Matteo Salvini úrral, beszéltünk a másik olasz jobboldali párt elnök asszonyával, Meloni asszonnyal – így fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteken, azt követően, hogy a Fidesz elhagyta az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióját. A tizenkét fideszes képviselő e sorok írásakor már a függetlenek között foglal helyet az uniós parlamentben, a döntést a hétfői ülésnapon David Sassoli EP-elnök is bejelenti. A potenciális szövetségesekkel való tárgyalások közepette a Magyar Nemzet Dominik Tarczyńskit, a Jog és Igazságosság (PiS) európai parlamenti képviselőjét kérdezte röviden a néppárti szakításról és annak következményeiről.

– Meglátjuk mi történik majd, de a magam részéről nagyon is remélem, hogy a Fidesz az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) soraiban köt ki. Csodás lenne! A lényeg, hogy mi a jobboldalon fogjunk össze, legyünk egységben

– vélekedett lapunknak nyilatkozva a lengyel kormánypárti képviselő, arról is szólva: bármit is mondanak, az Európai Néppártot szükségszerűen gyengíteni fogja a magyar lépés, hiszen „a kevesebb EP-képviselő kevesebb szavazatot is jelent”, márpedig a Fidesz esetében nagy méretű delegációról van szó.

– Véleményem szerint bőven itt volt az ideje a néppárt elhagyásának – tette hozzá Dominik Tarczyński, aki „természetesen” hallott Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnökének friss írásáról, amelyben az európai demokratikus jobboldal immár EPP nélküli felépítését is kilátásba helyezte.

– Ebben a tervben rejlik a jövőnk. Ahogy már mondtam, nincs alternatív megoldás: az európai jobboldalnak össze kell tartania, egyszerűen nincs más választásunk

– húzta alá.

A lengyel politikus szerint az európai jobboldalnak össze kell tartania Fotó: Europress/AFP

Az elemzők is spekulálnak

Lapunk cikkezett róla korábban, hogy Giorgia Meloni, az ECR elnöke a néppárti frakció elhagyásának margóján levélben biztosította szolidaritásáról a miniszterelnököt. Matteo Salvini, a bevándorlásellenes olasz Liga elnöke pedig (a Liga képviselői nem az ECR-t, hanem az Identitás és Demokrácia nevű frakciót erősítik az EP-ben – a szerk.) a Twitteren üzent a magyar kormánypártnak. A VoteWatch Europe brüsszeli elemző friss írásában azt hangsúlyozta: a fideszes EP-képviselők – egykori frakciójuk, a néppárt után – leginkább az ECR képviselőivel szavaztak összhangban, mintegy 72 százalékban az EP-ben. Ugyanez az arány az Identitás és Demokrácia esetében „mindössze” 51 százalék.

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációjának a vezetője a részleges szakítás után mindenesetre arra figyelmeztetett a múlt héten: egyelőre nem érdemes spekulációkba bocsátkozni, a kormánypárt meg fogja találni azt az európai formációt, ahol a leghatékonyabban és legeredményesebben tudják képviselni a magyar nemzeti érdekeket.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.