Orbán Viktor: Mostantól minden az átoltottságon múlik

– Még egy hétig biztosan érvényben maradnak a jelenlegi korlátozó intézkedések – jelentette ki szokásos heti interjújában Orbán Viktor, a Kossuth rádióban. A miniszterelnök szerint jövő héten újratárgyalják a húsvéti nyitás lehetőségeit. – Egy héten belül sok minden változhat, de az biztos, hogy két és fél millió beoltott ember kell az átoltottsághoz, a mai napon pedig másfél milliónál tart az ország – tette hozzá a kormányfő. Hangsúlyozta: az unió elszúrta a vakcinabeszerzéseket, ez a második csalódásunk a migrációkezelés után. Ráadásul a következő héten 500 ezerrel kevesebb Astra Zeneca oltóanyag érkezik hazánkba a megrendelt mennyiségnél, melyet orosz és kínai vakcinával pótol a kormány. A Fidesz néppárti tagságáról azt mondta: jó volt, szép volt, de elég volt. Lengyelország és Olaszország is hasonló véleményen van, így ez a három ország közösen próbálja majd meg újraszervezni az európai jobboldalt.

Hertelendy Gábor - Végh Attila
2021. 03. 19. 7:38
ORBÁN Viktor
Budapest, 2018. december 7. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A ma hatályban levő korlátozó intézkedések még egy hétig biztosan érvényben maradnak – jelentette ki szokásos heti interjújában Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában március 19-én, reggel. Az operatív törzs legfrissebb járványügyi adatait ismertetve a kormányfő közölte: tegnap 213 beteg meghalt, a fertőzés harmadik hulláma még nem ért véget, ez nem az a pillanat, amikor lazítani lehetne. A kórházak kapacitása megfelelő, van elég ágy és lélegeztetőgép is, elegendő orvos és ápolónő is van, a végzős medikus hallgatók is készenlétben állnak.

– A harmadik hullámban vagyunk, több mint kétszázan haltak meg az elmúlt 24 órában és 1174-en szorultak lélegeztetőgépre. Ez nem az a pillanat, amikor lazítani lehet – hangsúlyozta a miniszterelnök.

– Bőséges, több mint tízezer szabad ágyunk van, és lélegeztetőgép is, melyből 1164 áll rendelkezésre. Minden megyei kórházunk biztos kezekben van, és bár vannak problémák, ezeket sikerült megoldani. A rezidenseket javarészt beoltottuk, a végzős medikus hallgatók most jönnek az oltással – közölte a kormányfő.

Hozzátette: további megszorító intézkedéseket már nehezen viselnek el a családok, a tanulók és a kis- és középvállalkozások. A szolgáltatószektor, a szépségipar és a vegyesboltok nehéz helyzetben vannak. – A kormány igyekszik segíteni, türelmet kérünk, a járvány végén a gazdaság megerősödésére lehet számítani – közölte a miniszterelnök.

– A legfontosabb védekezésünk az oltás – szögezte le Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint jövő héten újratárgyalják a húsvéti nyitás lehetőségeit. – Egy héten belül sok minden változhat. A húsvét ugyanakkor egy különleges időpont, felkerekedik az egész ország, több lesz a találkozás, a kapcsolat – közölte a miniszterelnök.

– Két és fél millió beoltott kell az átoltottsághoz. Ma másfél milliónál tart az ország, erről igazolvánnyal már majd’ 1,3 millió polgár rendelkezik. Aki még nincs beoltva, és nincs a PCR-teszten átesett, igazoltan gyógyult betegek listáján, annak be lehet menni egy laborba, ott lehet tesztet kérni, s így is hozzá lehet jutni a védettségi igazolványhoz – ismertette a kormányfő. Kiemelte: az újraindításnál a védettségi igazolvány nagyon fontos lehet, sok olyan lehetőség lesz, amiket csak a védettséggel, oltottsággal rendelkezők vehetnek majd igénybe.

A miniszterelnök arra kérte a családokat, a vállalkozókat, a fiatalokat, hogy türelemmel viseljék a korlátozásokat, a baloldalt pedig arra szólította fel, hogy hagyja abba az oltásellenes kampányt, ne tegye kockára a magyar emberek életét.

Hozzátette, a politika normális természete az, hogy az ellenzék ne maradjon csendben, de most ezzel sokat segítenének. Ezt nem lehet parancsba adni, ez az ő felelősségük.

Orbán Viktor jelezte, hogy a védettségi igazolványhoz egy hírközlő csatornát nyitottak, az újraindításkor lesz egy olyan időszak, amikor csak bizonyos szolgáltatásokat vehetünk majd igénybe.

– Brüsszel titkosítja a szerződéseket, amely a beszerzési rendeket mutatja be. Az unió elszúrta a vakcinabeszerzéseket, ez a második csalódásunk a migrációkezelés után. A nemzeti kormányok, parlamentek felett még nem járt el az idő – fejtette ki, majd elmondta, hogy

félmillióval kevesebb Astra Zeneca érkezik a következő héten, így ennyivel több keleti vakcinára van szükség.

– Újabb vakcinákat rendeltünk, és további vakcinák bevizsgálására kerül sor – fejtette ki a miniszterelnök, megjegyezve: Brüsszeltől vakcinákat várunk, nem útlevél-szabályozásokat.

– A helyzet ma az, hogy több ezer oltópontunk van, vakcinából van kevés – mutatott rá a miniszterelnök. – Arra is van terv, hogy ha lesz több oltóanyag, akkor hogyan lehet növelni az oltópontok számát. Alkalmassá lehet tenni a háziorvosi rendelőket is, mindenre kész terve van az operatív törzsnek – tájékoztatott Orbán Viktor.

A Fidesz európai néppárti tagságáról azt mondta: jó volt, szép volt, de elég volt.

– A migrációs válságban egyáltalán nem támogattak minket, már akkor eltávolodtunk egymástól. A járvány elleni védekezéskor sem a megelőzéssel törődtek, hanem csak Magyarországot nyüstölték, felesleges és értelmetlen szabályokat hoztak – fogalmazott a kormányfő. Kiemelte: ez így méltatlan, célszerűtlen, ilyen helyzetekben az ember nem tehet mást, mint hogy veszi a kalapját, elköszön és továbbáll. – Mi is ezt tettük,

Lengyelország és Olaszország is hasonló véleményen van, így ez a három ország közösen próbálja majd meg újraszervezni az európai jobboldalt

– közölte a miniszterelnök.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.