Az Iszlám Állam hóhéra is az Eurojust miatt bukott le

Bemutatjuk az Eurojust szervezetét, amely segíti és gyorsítja az uniós tagállamok illetékes hatóságai között a nyomozati és büntetőeljárásokat, kiváltképp a kölcsönös nemzetközi jogsegély és a kiadatási kérelmek teljesítésének megkönnyítése, valamint közös nyomozócsoportok révén.

2021. 04. 13. 7:22
null
20200303 Budapest Fővárosi Törvényszék Hasszán Farhud per Magyar Nemzet fotó:Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazai baloldal rendre azzal támadja a magyar igazságszolgáltatást, elsősorban a Polt Péter vezette ügyészi szervezetet, hogy nem működik együtt az Európai Unió igazságszolgáltatásával. Néhány napja markáns választ adott a legfőbb ügyész a fanyalgóknak, amikor munkamegállapodást kötött a Legfőbb Ügyészség nevében az Európai Ügyészség (EPPO) vezetőjével. Az ellenzék elhallgatja, hogy hazánk 2004 óta tagja az Európai Unió Igazságügyi Együttműködési Egysége, angol rövidítéssel: az Eurojust nevű szervezetnek, amelynek hágai központjában jelenleg is dolgozik magyar nemzeti tag, Venczl László főosztályvezető-helyettes ügyész.

A nemzeti tagok ügyészek. Az Eurojust az EU-tagállamok hatóságai közötti igazságügyi együttműködést segíti elő. Tóth Zsanett, a Legfőbb Ügyészség mb. főosztályvezető-helyettese és Schmidt Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség csoportvezető ügyésze – utóbbi ugyanott szóvivő is – az Eurojust magyar képviseleténél dolgoztak korábban Hágában. Az Eurojust legutóbb március végén került be a hazai hírekbe, amikor egy nemzetközi nyomozócsoport a magyar nyomozókkal az élen leplezett le egy nemzetközi, szervezett gyógyszerhamisító bandát. Egy zsámbéki, szoba-konyhás házban gyártották szakmányban 2019-től a pszichotróp anyagnak számító, nálunk csak receptre kapható altató-nyugtató gyógyszert, amit a skandináv országokban terjesztettek. A sikeres leleplezés a gyors, azonnali reagálásnak, információáramlásnak és közös nyomozásnak volt köszönhető.

Hogyan is működnek együtt az ­uniós tagállamok az igazságügy területén? Venczl László ügyész szerint képzeljük el azt az esetet, hogy Olaszországban német és francia nyaralóktól üzletszerű mennyiségben ellopott luxusautó­kat adnak el Magyarországon és Romániában hamis papírokkal. Ilyenkor két vagy több tagállam érintett egy ügyben, és mindegyik csak akkor tud eredményesen nyomozni, az elkövetőket bíróság elé állítani és a vagyont visszaszerezni, ha már a nyomozás során elkezdik a felek az együttműködést. Az Eurojust alapszabálya lehetőséget ad a közös nyomozócsoport felállítására is, amelyet szakértőkkel együtt a szervezet finanszíroz.

A gyorsaságra legjobb példa az Iszlám Állam hóhérának, Hasszán Farhudnak az azonosítása volt. Az azóta életfogytiglani fegyházra ítélt terrorista embercsempészként bukott le Budapesten, és elfogása másnapján az Eurojust már megküldte róla a belga hatóságoktól kapott információkat, amelyek alapján azonnal le is tartóztatta a bíró.

A Hableány katasztrófája utáni napokban az Eurojust küldte meg a nyomozóknak azt az információt, hogy a budapesti tragédiát okozó Viking Sigyn ukrán kapitánya, Jurij Csaplinszkij néhány hónappal korábban a Viking Idun másodkapitányaként részese volt egy hasonló ütközésnek Hollandiában. Furcsa egyezés, hogy akkor ott az Idun szintén ukrán kapitánya ugyanaz volt, akit most a Hableány-katasztrófa miatt cserbenhagyással gyanúsítanak.

Ugyancsak az Eurojust-együttműködésnek volt köszönhető a csantavéri szerb–magyar, a balkáni drogmaffia bérgyilkosa, Dér Csaba prágai elfogása, majd a magyar hatóságoknak történő kiadása. Dér azóta életfogytiglani fegyházat kapott, amiért 2018 szeptemberé-ben végzett Vetula László egykori építési vállalkozóval, s 2018 augusztusában egy amszterdami kávézóban kivégezte Ivan Serdarušić horvát állampolgárt.

Az Eurojustban való nemzetközi együttműködés eredményeként azonosították és ítélték el a parndorfi halálkamion ügyében – amikor is 71 migráns fulladt meg a szinte légmentesen záródó hűtőkamionban – az afgán Lahoo Samsooryamalt és 13 társát emberölés és embercsempészés miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.