Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo

Infektológus főorvos: Amelyik gyógyszernek nincs mellékhatása, annak főhatása sincs

Magyar Nemzet
2021.04.04. 20:53
Infektológus főorvos: Amelyik gyógyszernek nincs mellékhatása, annak főhatása sincs

A Pestisrácok.hu egy hosszabb interjút készített Ternák Gábor professzorral, egyetemi tanárral, volt országos infektológus szakfőorvossal. Ternák Gábor többek között elmondta:

 • Tavaly nyár végén és kora ősszel is csökkentek az esetszámok és a kórházban kezeltek száma, jött a brit változat, ami minden optimista számítást felborított. Ennek a lehetőségét most sem lehet kizárni, de az a különbség, hogy lehetőség van a tömeges oltásra, ami tavaly még nem volt. Ezért rendkívül fontos, hogy minél nagyobb számban történjen meg az oltások tömeges beadása, amit – ha kellő vizsgálatok rendelkezésre állnak – ki kell terjeszteni a fiatalabb korosztályokra is.
 • A szakember a brit mutánsról: „Már 70 országban, köztük Ausztráliában is megtalálták; erősebben kapcsolódik az emberi sejtekhez, gyorsabban szaporodik, terjed, és súlyosabb megbetegedést okoz. Általánosságban elmondható, hogy a légzési elégtelenség elhúzódó, lassú a gyógyulás, és nem ritka, hogy a látszólag jó állapotú betegek tünetei hirtelen súlyosbodnak, de jelentős egyéni eltérések vannak.”
 • Ternák Gábor az oltásokról: „Az oltások a vírus többféle fehérjéje ellen „termeltetnek” ellenanyagot az emberi szervezettel, ezért ha a vírusban van valamilyen változás, így is marad még számos lehetőség, hogy az oltás megvédjen a mutánsok ellen is. A tudósok folyamatosan nyomon követik annak a lehetőségét, hogy felbukkan-e egy nagyon megváltozott vírusfajta, ami ellen a jelenlegi oltások már nem elég hatékonyak. Ezeket időben észre lehet venni és a megfelelő módosításokat el lehet végezni az alkalmazott vakcinákon.”
 • A korlátozásokról: „Valamennyi ország tanulja ennek a járványnak a tulajdonságait és az ellene való védekezés módozatait is, ami nem mindig sikeres, és gyakran észlelhető kapkodás, ami a szigorítás–elengedés nem mindig következetes elrendelése jellemez.”
 • A mellékhatásokról: „Ha felmerül akár csak a gyanúja annak, hogy egy oltásnak komoly mellékhatásai lehetnek, azt a gyártók azonnal kivizsgáltatják. Természetesen minden oltásnak és gyógyszernek is lehetnek mellékhatásai, amit a gyártó minden esetben közöl a felhasználóval. Annak a gyógyszernek vagy oltásnak, aminek egyáltalán soha semmilyen mellékhatása nincs, főhatása sincs.”
 • A nyájimmunitásról: „Nyájimmunitás akkor alakul ki, ha az adott lakosság legalább 60-70%-a védett, ami nem jelenti azt, hogy a nem védettekből már senki nem fogja megkapni, de ennek a valószínűsége jelentősen lecsökken. Ehhez az kell, hogy 6-7 millió magyar lakos rendelkezzen a védettséget biztosító ellenanyaggal, ami részben az oltásokból, részben az átfertőzöttségből adódik. Amennyiben a tervezett oltások beadása gyorsan eléri a 2,5–3 milliót, és ha a vírus közben nem változik meg, akkor 2-3 hét múlva érhetjük el ezt a szintet. Ezt – a Nagy-Britanniában és Izraelben tapasztaltakhoz hasonlóan – az újabb fertőzések, a kórházi esetek és a lélegeztetett betegek számának gyors csökkenéséből vehetjük majd észre.”

 •  

  Hírlevél feliratkozás
  Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.