Nemzeti ünneppé nyilváníttatná a CÖF a szovjet kivonulás napját

A CÖF nemzeti ünneppé és munkaszüneti nappá nyilváníttatná június 19-ét, a szovjet csapatok kivonulásának napját.

Magyar Nemzet
2021. 04. 20. 19:11
null
Vonatra szállnak a távozó szovjet katonák a hajmáskéri vasútállomáson Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Civil Összefogás Fórum–Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF–CÖKA) azt javasolja, hogy legyen nemzeti ünnep, egyben munkaszüneti nap június 19-e, amely napon 1991-ben az utolsó szovjet katona is elhagyta Magyarországot.

Fricz Tamás politológus, a CÖF kurátora (lapunk állandó szerzője) a civil szervezet keddi budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: június 19-e jelentősége március 15-höz és október 23-hoz, „történelmünk két fénylő napjához” mérhető. Szavai szerint ez a nap olyan nemzeti ünnep lehet, amely nemcsak ideiglenesen kivívott, hanem

tartósan megszerzett, máig élő függetlenségünk és szabadságunk szimbóluma lehet.

Emlékeztetett: ezt a szuverenitást újra és újra támadás érheti a legkülönfélébb geopolitikai és globális irányokból, ezért a védelme elemi kötelességünk.

Fricz Tamás javaslatának érvei között említette, hogy június 19-e nem kapta meg kellő figyelmet az elmúlt harminc évben, és a rendszerváltás idején sem történt meg a világos elhatárolódás a korábbi diktatórikus rendszertől. – Nem volt történelmi igazságtétel és lusztráció, velünk maradt a posztkommunizmus legalább húsz évig, ami árnyékot vetett 1991. június 19-re is – fogalmazott a kurátor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.