Rekordot döntött az oltási tempó, hétről hétre nő az oltakozási kedv

Az elmúlt másfél hét folyamán az újonnan fertőzöttek, a kórházban ápoltak, valamint a gépi lélegeztetésre szoruló betegek száma is folyamatosan mérséklődött. A járványügyi adatok javulása jelentős mértékben az oltásoknak, valamint a sikeres oltási stratégiának köszönhető, amelynek eredményeképpen hazánk az átoltottságban uniós és világszinten is kiemelkedő eredményeket ért el. Az oltási program előrehaladása a bizonytalanabbakat is kezdi meggyőzni: már több mint a négyszeresére emelkedett azoknak az aránya, akik élni kívánnak a védőoltások lehetőségével.

2021. 04. 30. 17:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A védelmi intézkedések betartásának, valamint a kiemelkedő oltási ütemnek köszönhetően immár a koronavírus-járvány harmadik hullámának leszálló ágában vagyunk. Bár a fertőzés kétséget kizáróan továbbra is jelen van, az áprilisi járványadatok fokozatos és tendenciózus csökkenése már mindenképpen bizakodásra adhat okot.

Javulnak a járványügyi adatok

A heti adatokat az előző heti számadatokkal összevetve az újonnan fertőzöttek számában egyértelmű csökkenés figyelhető meg:

Magyarországon a 14. héten 27 százalékkal, a 14. hét adataihoz képest a 15. héten 21 százalékkal, a 16. hetet pedig a 15. hét járványügyi adataival összehasonlítva országosan 35 százalékkal csökkent a fertőzöttek száma.

Enyhül a nyomás az egészségügyi ellátórendszeren is, hiszen április második felétől a kórházban ápoltak száma is folyamatosan mérséklődik.

Míg április közepéig a kórházi ellátására szorulók aránya a 11 ezer főt is meghaladta, a hónap végére ez a szám körülbelül a felére csökkent.

Szintén javulás tapasztalható a lélegeztetőgépen lévő betegek arányában is: április első napjaiban 1300-1400 súlyos koronavírus-fertőzött szorult gépi lélegeztetésre, a 17. héten, tehát a hónap utolsó napjaiban ez ugyanakkor 600-700 fő körül mozog. Sajnos a halálozások száma továbbra is lassan csökken, ugyanakkor megjegyzendő, hogy hosszú idő után április utolsó napjaiban az áldozatok száma 200 fő alá esett vissza.

Április közepétől országos átlagban a koronavírus örökítőanyagának szennyvízben mért koncentrációja is lassú csökkenésnek indult, ami a szakemberek elmondása szerint azért is kiemelkedően fontos, mivel ez a mutató hét-tíz nappal vetíti előre a járványgörbe alakulását. A Nemzeti Népegészségügyi Központ legutóbbi jelentéséből így kiderült:

a vírus örökítőanyagának szennyvízben mért mennyisége mindenhol csökkenést mutat, emelkedés egyedül csak Debrecenben figyelhető meg.

Kiemelkedő oltási ütem

Köztudott, hogy a lakosság átoltottsági arányában Magyarország az Európai Unióban kiemelkedő helyet foglal el: szemben az unió 23 százalékos átlagával, a magyar lakosság negyven százaléka kapta meg a Covid–19 elleni vakcina első adagját. A Századvég Alapítvány által készített elemzésből továbbá kiderült: április első felében világszinten is Magyarországon emelkedett a legnagyobb mértékben azoknak az aránya, akik az oltóanyagok legalább első dózisát megkapták.

Fotó: Századvég.hu

Tájékoztatásuk szerint április 1. és 15. között a teljes magyar lakosság 9,67 százaléka kapta meg a vakcina első adagját, ezzel pedig az összes magyar beoltott csaknem harmada ebben az időszakban részesült a védőoltásban.

Az oltási sebesség április 6-án döntött rekordot, amikor összesen 104 438 személy kapta meg az oltást,

ezt a számot pedig április 27-én, valamint április 28-án szintén kimagasló eredmények követték, amikor egyetlen nap alatt 95, illetve 96 ezer személy vette fel a védőoltás első adagját Magyarországon.

Az oltási stratégia eredményességéhez a keleti vakcinák is jelentősen hozzájárultak: az oltás ütemének felgyorsítása érdekében hazánk – a 24 millió adag uniós beszerzés mellett – hétmillió adag orosz és kínai vakcinát is vásárolt, amelynek a fele már meg is érkezett, miközben a nyugati vakcináknak eddig csupán a 17 százaléka ért célba.

Növekszik az oltási kedv

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb felmérése szerint november vége óta jelentősen megnőtt az oltási hajlandóság Magyarországon.

Fotó: KSH

A statisztikai hivatal áprilisi adataiból kiolvasható: míg a felmérés első hetében, azaz november 30-a és december 6-a között a válaszadók kevesebb mint 15 százaléka volt biztos benne, hogy beoltatja magát,

a mérés huszadik hetében már a megkérdezettek 62 százaléka – beleértve azokat is, akik már legalább az első oltást felvették – vélekedett úgy, hogy élni kíván az oltakozás lehetőségével.

A statisztikai hivatal felmérése továbbá megerősítette: az oltakozási kedv – amelyet leginkább a vakcina biztonságosságáról alkotott kép befolyásol – immár hétről hétre folyamatosan emelkedik. Hozzátették: bár a bizonytalanok aránya egyre csökken, ez a szám továbbra is jelentős.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.