időjárás 6°C Elza 2022. december 1.
logo

A Tiszába is juthat a Szamoson érkező szemétből

Tóth Béla
2021.05.21. 16:03
A Tiszába is juthat a Szamoson érkező szemétből

Bár a vízügyi hatóság emberei szerda óta szedik ki a szemetet a Szamosból, mégis juthat belőle a Tiszába is. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közlése szerint eddig 132 tonna hulladékot emeltek ki a folyóból.

– Szerda óta folyamatosan zajlik a hulladékmentesítés a Szamoson, de ennek ellenére is szinte biztos, hogy a folyón érkező szemétből jut a Tiszára is – tájékoztatta lapunkat Siklósi Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője. Az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt áradó Szamoson percenként 100-120 műanyag palack érkezik jelenleg is a romániai vízgyűjtő területekről. A vízügyi hatóság eddig 132 tonna hulladékot szedett ki a folyóból – tette hozzá a szóvivő.

Képünk csupán illusztráció. A vízügyi főigazgatóság az Ukrajna felől érkező hulladékkal (képünkön) is megküzd
Fotó: Magyar Országos Vízügyi Főigazgatóság / V4NA

– A mentesítő munkálatokat megnehezíti a szeles időjárás, ugyanis a szél megemelheti a folyómedert elzáró hajókat, így azok alatt juthatnak át uszadékfák és sajnos kommunális hulladék is – mondta lapunknak az OVF szóvivője. A Szamoson érkező szemetet a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Olcsván fogadják a vízügyi hatóság hajói, amelyek a folyó medrét elzárva fogják fel a sodródó hulladékot. – Ezt a munkamódszert korábban már többször alkalmaztuk, az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy kimondottan hatékony a munkagépláncok bevetése. Tavaly csupán a felső-tiszai részen ugyanilyen módszerrel 2600 köbméter hulladékot távolítottunk el, ebből 372 köbméter kommunális hulladék volt – mondta el Siklósi Gabriella.

Az OVF nyíregyházi telepe a román vízügyi hatóságokkal is felvette a kapcsolatot, tőlük várják a tájékoztatást arról, hogy mennyi szemét érkezik még a folyón Magyarország területére. – A folyó tisztítása még folyamatban, ezért nem lehet megmondani az okozott természeti károk és a tehermentesítés költségeinek mértékét – válaszolta kérdésünkre a szóvivő.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.