Felszívódott a Czeglédy-ügy egyik kulcsszereplője?

Június közepén hallgatná ki vádlottként a Kecskeméti Törvényszék a Czeglédy-ügy kulcsszereplőjét, A. Zoltánt, azt a strómant, akinek a nevén futó iskolaszövetkezetek először megbuktak, és aki több ízben tett már terhelő vallomást Gyurcsány ügyvédjére. A. Zoltánt és egyik társát a makói iskolaszövetkezet ügyében már elítélték, majd a nagy ügyben is megvádolták bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással. Ő volt az, akit a börtönben súlyosan bántalmaztak, mégis sokáig együttműködő volt, beismerő vallomást tett, és egyezséget is kötött az ügyészséggel, tavaly nyáron azonban visszalépett a megállapodástól. Azt, hogy mi történhetett ezt megelőzően, azt pontosan senki sem tudja, talán csak az érintettek, ugyanakkor információink szerint A. Zoltán, Czeglédy régi barátja azután, hogy visszakozott, lelépett az országból – írja a PestiSrácok.hu.

Forrás: pestisracok.hu2021. 05. 25. 14:07
CZEGLDY Csaba
Czeglédy Csaba a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén a Nemzeti Választási Iroda (NVI) Alkotmány utcai székházában 2019. május 7-én Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A. Zoltán Czeglédy régi jó ismerőse; ahogy ő maga mondta korábban a PestiSrácok.hu-nak, a bűnszervezet feltételezett vezetőjének barátja volt. Miután a Rébusz nevű cég megbukott, és Czeglédyt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték adócsalás és okirathamisítás miatt, makói székhellyel létrehozták a Kopernikusz Iskolaszövetkezetet. Ez, illetve későbbi átalakított formája, a Cooperitas Iskolaszövetkezet futott A. Zoltán nevén.

A makói szövetkezet bukott le elsőként a láncban és húzta magával, döntötte be az egész országot lefedő iskolaszövetkezeti hálózatot.

A. Zoltán éppen ezért több szempontból is kulcsszereplője a hat és fél milliárdos költségvetési csalás miatt folyamatban lévő büntetőügynek. Czeglédy régi embereinek egyike, aki sokat látott, sokat tud, ráadásul ő volt az első, aki Czeglédyre vallott. A makói szövetkezeteknél elcsalt adó miatt lefolytatott büntetőügy tárgyalásain azt vallotta az akkori tudósítások szerint, hogy ő csak a nevét és az iratait adta a szövetkezetekhez, valójában minden Czeglédy irányításával történt.

ÚGY MEGVERTÉK A BÖRTÖNBEN, HOGY EGYIK FÜLÉRE MEGSÜKETÜLT

A. Zoltán éveket ült börtönben Czeglédy iskolaszövetkezet-biznisze miatt az abban elkövetett bűncselekményekért. Beszédes, hogy az elkülönülő büntetőügyben őt és társát főbűnös híján ítélték el bűnrészesként elkövetett költségvetési csalás bűntettével. Nem állítjuk, hogy az általa tett terhelő vallomások ezzel összefüggésben vannak, de tény, hogy A. Zoltánt a börtönben annyira megverték, hogy egyik fülére megsüketült. A fegyintézetben történtek miatt eljárás is indult.

Czeglédy Csaba a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén a Nemzeti Választási Iroda (NVI) Alkotmány utcai székházában 2019. május 7-én
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Sokáig úgy tűnt, Czeglédy strómanja nem szeretné egyedül elvinni a balhét.

Beismerő vallomást tett, és egyike volt azon terhelteknek, akik egyezséget kötöttek a vádhatósággal, sőt, A. Zoltán 2018 nyarán portálunknak is nyilatkozott. Akkor éppen attól tartott, hogy mivel az általa elkövetett cselekmények miatt két büntetőeljárásban is felelősségre vonták, kétszer ítélik majd el ugyanazért.

EURÓPÁT IS ELHAGYHATTA MÁR A NAGY TITKOK TUDÓJA

Az interjúban a férfi arról beszélt, hogy nem piramisban, sokkal inkább egy csillag alakzatban kell elképzelni a rendszert, amelynek közepén Czeglédy Csaba áll.Nekünk is megerősítette, hogy Czeglédy tőle csak a nevét kérte egy vállalkozáshoz, amit a régi barátság okán is vállalt és pénzt is kapott érte, de az iskolaszövetkezetekre, amiket papíron irányított, semmilyen rálátása nem volt.

Segítettem valakinek, aki mindent áttolt rám. Nem vagyok ártatlan, de azt, amivel a most folyó büntetőperben vádolnak, a költségvetési csalást, nem én követtem el. Én az eltűnt, államnak be nem fizetett pénzről, azt, hogy az hová került, semmit sem tudok. Amit elkövettem, annak kapcsán beismerő vallomást tettem, azóta több feltáró vallomást is, a bíróságon is és a nyomozóhatóságnak is

– mondta akkor A. Zoltán.

Aztán valami megváltozott. Bár abban maradtunk, hogy a beszélgetést idővel folytatjuk, az elmaradt. Tavaly júliusban a vádhatósággal kötött egyezséget is visszavonta, majd felszívódott. Az ügyre rálátók körében többen is úgy tudják, hogy sietősen külföldre utazott, méghozzá egy másik kontinensre. Most hogy közeledik a bíróságon a vádlotti meghallgatása, a napokban megpróbáltuk vele újra felvenni vele a kapcsolatot, de amikor megtudta, ki van a vonal másik végén, elutasító volt, és azt mondta, egyébként is nagyon messze van. Információink szerint a Kecskeméti Törvényszék június közepére idézte vádlotti kihallgatásra A. Zoltánt, aki a hat és fél milliárdos költségvetési csalás ügy tizenhatodik rendű vádlottja. Mivel a terhelt nem áll kényszerintézkedés hatálya alatt, szabadon mozoghat.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.