Hazánk példátlan oltási tempót diktál Európának

Szerdán újabb 199 ezer Pfizer-vakcinát hirdetnek meg az online időpontfoglalóban – tájékoztatott György István.

Forrás: M12021. 05. 19. 15:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánk példátlan oltási tempót diktál Európának. Az oltási program sikerének köszönhetően a járvány harmadik hulláma levonulóban van, és

közeledik az ország újraindításának újabb fokozata

– tájékoztatott az országos oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs mai tájékoztatóján. György István hangsúlyozta: jelenleg több oltóanyag áll rendelkezésre Magyarországon, mint ahányan oltásra várnak. Az államtitkár megerősítette, hogy az Eeszt.gov.hu folyamatosan nyitva van, ahol jelenleg Sinopharm-, korlátozott mennyiségben pedig AstraZeneca- és Szputnyik V vakcinákra lehet időpontot foglalni, továbbá bejelentette, hogy

a mai napon az első körös oltásokra újabb 199 ezer Pfizer-vakcinát hirdetnek meg az online időpontfoglalóban, amit a csütörtöki, a pénteki, a szombati és a vasárnapi oltási napokon lehet felvenni.

Hozzátette: az érvényes regisztrációval rendelkezők ezúttal külön SMS-értesítés nélkül is tudnak időpontot foglalni. Az oltási munkacsoport vezetője végül arra is kiért, hogy ezentúl nem lesz külön oltási akció a 16–18 éves fiataloknak, így mostantól ők is a felnőttekkel együtt foglalhatnak időpontot a Pfizer-oltásra.

György István beszámolóját követően az országos tiszti főorvos a legfrissebb járványadatokról adott tájékoztatást. Müller Cecília elmondta: a 18. heti járványügyi adatokhoz képest a 19. héten országosan 25 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma. Elmondása szerint

a fertőzés továbbra is az aktív munkavállalók körében terjed leginkább,

hiszen a 40–49 évesek a húsz, a 30–39 évesek a tizenkilenc, a 20–29 évesek a tizennégy, az 50–59 évesek a tizenhat, a húsz év alattiak pedig a tizenegy százalékát teszik ki az összes új fertőzöttnek. A területi érintettség vonatkozásban a szakember ismertette: kedden Borsod-Abaúj-Zemplén megyében találták az újonnan regisztrált fertőzöttek 19 százalékát, a legkevesebb új esetet pedig két-két százalékban Nógrád, Somogy és Tolna megyében azonosították.

– Megváltoznak az Ausztriába való belépés feltételei

– erről már az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője beszélt. Kiss Róbert ismertette: mától az a magyar állampolgár, aki 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel, 48 óránál nem régebbi antigénteszttel vagy két koronavírus elleni védőoltással rendelkezik, karanténkötelezettség nélkül utazhat be Ausztriába. Emellett azok a magyarok, akik még csak a védőoltás első adagját vették fel, az első dózis beadásától számított 22. napot követően szintén karanténkötelezettség nélkül léphetnek be az országba. A rendőr alezredes végül hozzátette: amennyiben a beutazni szándékozó személy egyik csoportba sem tartozik, beutazhat Ausztria területére, de ebben az esetben 24 órán belül egy PCR-tesztet kell elvégeztetnie.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.