időjárás 18°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

Hontalan arab férfi irányította az embercsempészsofőröket

Végh Attila
Forrás: police.hu
2021.05.28. 11:45
Hontalan arab férfi irányította az embercsempészsofőröket

A Magyar Nemzet információi szerint egy korábbi embercsempészés miatt jelenleg is folyamatban levő büntetőeljárásban a házi őrizetét – bűnügyi felügyeletét – rendelték el annak a 35 éves, szír férfinek, aki hontalan, azaz állampolgárság nélküli társával együtt legalább húsz alkalommal csempészett migránsokat. Mivel a terhére rótt bűncselekményeket a hatósági kényszerintézkedés hatálya alatt követte el, így letartóztatták a gyanúsítottat. Bűntársa a napokban állhat bíróság elé, és várhatóan szintén letartóztatásban marad az eljárás során.

Fotó: Police.hu

Bár a főkolomposokat elkapták a hatóságok, a nyomozást továbbra is folytatja a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt több magyar és bolgár állampolgárral szemben. Az elfogott férfiak sofőrként idén januárjától több mint húsz alkalommal vittek el külföldieket az osztrák–magyar államhatár közelébe azért, hogy illegálisan Ausztriába jussanak. Az illegális bevándorlók a magyar–szerb határt jogellenesen lépték át, kihallgatásuk alapján részben a műszaki határzár megrongálásával, részben annak megkerülésével. Már a szerb területről is arab embercsempészek szállították őket a határhoz, a felderítés adatai szerint telefon és navigációs eszközök segítségével találkoztak a Magyarországon rájuk váró autók vezetőivel. A migránsok személyenként átlagosan ezer euró körüli összeget fizettek azért a szervezőknek, hogy az embercsempészek Ausztriába szállítsák őket. A terv szerint az osztrák határt vasi, zalai kis erdei utakon lépték volna át, a rendőrség mélységi ellenőrző szolgálatát ellátó járőrök viszont minden szállítmányt elfogtak. Az embercsempészek ellen büntetőeljárás indult, az illegális bevándorlókat pedig visszaküldték Szerbiába.

Fotó: Police.hu

A gépkocsivezetőkkel szemben először több megyei rendőr-főkapitányság – Győr-Moson-Sopron, Bács-Kiskun, Zala, Vas és Veszprém – indított büntetőeljárásokat embercsempészés bűntett elkövetése miatt. A nyomozás közben kiderült, túl sok az azonosság az elkövetés módszerében, helyében, útirányában, hasonló autókat használtak, a bérelt autók is egy bizonyos körhöz voltak köthetők. A sofőrök ellenőrzésekor az is kiderült, mindannyian kapcsolatban álltak két, Magyarországon tartózkodó külföldi állampolgárral. Emiatt a KR NNI egyesítette a nyomozásokat, a beszerzett terhelő bizonyítékok alapján pedig elrendelte a szervezők elfogását. Egy összehangolt akcióval Budapesten vették őrizetbe a 35 éves, szír O. Alahmedet és a 39 éves A. F. Mohamedet, aki hontalanként kapott lehetőséget arra, hogy Magyarországon tartózkodjon, míg rendeződik sorsa.

A KR NNI nyomozói a két férfit gyanúsítottként hallgatták ki. A felderítésnek még nincs vége, további, a már képbe került elkövetői körhöz köthető ügyek feltárása is folyamatban van, ami azt feltételezi, olyan bizonyítékokat találtak a házkutatások során, ami szerint még több migráns csempészésének a megszervezésében is részt vett az arab páros.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.