időjárás 19°C Orbán 2022. május 25.
logo

Jogszerű a Mi Hazánk Mozgalom budapesti területfoglalása

Magyar Nemzet
2021.05.08. 11:56
Jogszerű a Mi Hazánk Mozgalom budapesti területfoglalása

A Kúria a Mi Hazánk Mozgalom bejelentését ismeri el törvényesnek a párt és a Budapest Pride szervezői közötti jogi harcban, ami a budapesti közterületekért folyik.

Múlt héten jelent meg a hír, miszerint a Mi Hazánk lefoglalta a Pride elől a főbb budapesti közterületeket – közölte Novák Előd, a párt alelnöke.

A politikus frissen kiadott közleményében már az akciójuk sikeréről ír: „a bejelentés és a Kúrián sikerrel járt jogorvoslat miatt a BRFK a Pride-ot a felvonulásaik történetének legszimbolikusabb helyeiről kitiltotta, így az Andrássy út–Bajcsy-Zsilinszky út–Deák tér útvonalon nem vonulhatnak az LMBTQP-propagandisták a rendőrség végleges határozata szerint” – olvasható.

Múlt héten a Budapest Pride szervezői az Indexnek úgy nyilatkoztak, hogy „a Novák Előd által vágyott jogvita egyszerűen nem létezik, nem foglaltak be előlünk semmit”.

A politikus ennek kapcsán a szervezőket hazugsággal vádolja: „Az LMBTQSTB-propagandisták most azzal folytatták hazudozásukat, hogy szerintük a Kúria döntése alapján a magunkfajták akciója nem sikerült. Valójában jogvita igenis volt, épp ezért került a Kúria elé a bejelentések ügye.”

A Mi Hazánk alelnökének közleménye hangsúlyozza:

„Nyilván nem lehet minden helyet minden időre lefoglalni a deviánsok elől, de a legszimbolikusabb Andrássy útról való kiszorításuk és több más reprezentatív közterület lefoglalása igenis komoly siker és jelzésérték: elég volt az LMBTQP-propagandából!”

Jelen állás szerint idén nem lesz felvonulás az Andrássy úton.
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Pride szervezői még februárban jelentették be, hogy idén július 24-én tartanák a Budapest Pride felvonulást. Állításuk szerint az idei szlogen – Vedd vissza a jövőd! – az egyénekben jelen lévő szorongásra és az egyre növekvő társadalmi egyenlőtlenségekre reagál.

Akkor a Pride szervezői Novák Előd akciójára reagálva közölték: „A Budapest Pride felvonulás, mint minden tüntetés, a gyülekezési törvény hatálya alá tartozik. A gyülekezési törvény szerint abban az esetben, ha két demonstrációt azonos időpontra és helyszínre jelentenek be, a gyülekezési törvény azt a bejelentőt részesíti előnyben, aki hamarabb tette meg a bejelentést, ezek pedig mi voltunk. A járványhelyzet miatt jelenleg tilos tüntetést szervezni, ezért a rendőrség egy úgynevezett feltételes tiltó határozatot adott ki a bejelentett gyűlésünkre, ami hatályát veszti akkor, amikor megszűnik a gyülekezések ideiglenes tilalma.”