Folytatódik a kedvező tendencia: csökkenő halálozás és fertőzöttség

Az adatok alapján akár már ezen a hétvégén három és fél millióra emelkedhet azok száma, akik mindkét oltásukat megkapták.

Magyar Nemzet
Forrás: koronavirus.gov.hu2021. 05. 28. 9:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folyamatosan oltanak, a beoltottak száma 5 084 642 fő, közülük 3 445 557 fő már a második oltását is megkapta – tájékoztatott a Koronavírus.gov.hu kormányzati portál.

448 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 803 567 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 28, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 682 főre emelkedett.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 689 166 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 84 719 főre csökkent.

999 beteget ápolnak kórházban lélegeztetés nélkül, és 121-en vannak lélegeztetőgépen. Az oltásoknak és a védelmi intézkedéseknek köszönhetően letörtük a járvány harmadik hullámát – számolt be róla a portál. Hozzátették: a regisztráltak száma 5 millió 203 ezer fő, és kilencven százalékuk már meg is kapta az oltást. A kormány adatai szerint van még félmillió olyan regisztrált állampolgár, aki nem ment el oltásért. Őket arra kérik, hogy oltassák be magukat.

Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon

– írják a portálon.

Jelenleg Pfizer-, Sinopharm-, korlátozott mennyiségben még Szputnyik és egyes oltópontokon Moderna-vakcinára is foglalható időpont. A kedden érkezett, 334 ezer adagos Pfizer-szállítmány egy részét második körös oltásokra lehet felhasználni, 175 ezer adagot pedig első körös oltásra. Ezt részben a kórházi oltópontok hirdetik meg az online időpontfoglalóban, részben a háziorvosok olthatják el.

A május 30-i gyermeknapi zenés-táncos rendezvényeken a védettségi igazolvánnyal rendelkező szülők, felnőttek és a velük lévő 18 év alatti gyerekek, fiatalok vehetnek részt.

Az ötmilliós oltottság elérését követően életbe lépett az újraindítás újabb fokozata, sok korlátozás megszűnt, ugyanakkor alapvető védelmi intézkedések még életben vannak, hiszen a vírus még köztünk van.

Minden olyan helyen továbbra is kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, így a tömegközlekedésben és az üzletekben történő vásárláskor is kötelező a maszk használata.

A kulturális eseményeket – a zenés táncos, rendezvény kivételével –, a sportrendezvényeket, valamint a zárt térben tartott rendezvényeket, illetve a szabadban tartott nagyobb (500 főt meghaladó résztvevő által látogatott) rendezvényeket a koronavírus ellen védettek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak látogathatják. A szabadban tartott kisebb (500 résztvevőnél kevesebb fő) rendezvények bárki által látogathatók. Mindezek alól kivételt képeznek a zenés, táncos rendezvények, amelyek életkortól és helyszíntől függetlenül kizárólag a koronavírus ellen védettek által látogathatók.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.