Szinte lehetetlen kijátszani a magyar határzárat

A legtöbb elfogott határsértő szír és afgán, de az elmúlt napokban iraki, pakisztáni, marokkói, tunéziai, csádi, illetve líbiai migránsokat is kiutasítottak az országból. A jogsértők zöme szervezett embercsempész-bandák segítségével jut át a határon, nagyon kevés az egyéni próbálkozó.

Végh Attila
Forrás: police.hu2021. 05. 10. 11:11
ORFK migráció
A Szeged közelében megállított furgonban egy tucat illegális bevándorlót találtak a rendőrök Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előző hét adataihoz képest csaknem százzal kevesebb illegális bevándorlólval szemben kellett intézkedniük az államhatárt védő rendőröknek. Az Országos Rendőr-főkapitányság aktuális migrációs statisztikái szerint május 3-a és 10-e között 1476 esetben került a jegyzőkönyvekbe migrációval és illegális határátlépéssel kapcsolatos jogsértés. Az időjárás kedvezne a tilosban próbálkozó, túlnyomórészt szír és afgán bevándorlóknak, ám a nemzetközi bűnügyi felderítés adatai szerint a szerb területeken rekedt migránsok közül

hétről hétre kevesebben vállalkoznak arra, hogy a remekül záró magyar határt átlépve próbáljanak Európa nyugati részébe jutni.

A magyar rendőrök a szerb–macedón határ ellenőrzésében is segítik az illegális bevándorlás megakadályozását, illetve lassítását. A Frontex, azaz az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség szakértői szerint a nyáron megnőhet a balkáni útvonalon a migrációs nyomás, a görög és a török befogadótáborok egyre nehezebben bírják a terhelést. Lapunk információi szerint a felderítők azt feltételezik, hogy a migránsok a magyar–szerb határszakasz műszaki és élő erős védelme miatt ismét a hosszabb, a Szlovénia, Ausztria és Olaszország Trieszthez, Udinéhez közeli szakaszait választhatják a határsértésre, így itt kell majd megerősíteni a nemzetközi határvédelmet. A magyar határ leterheltsége ezzel nem lesz nagyságrendekkel kisebb, hiszen ez a balkáni migrációs útvonal Európa felé tartó leghosszabb határszakasza, egyben erre vezet a legrövidebb út a nyugati országok felé,

a magyar határvédelem egy percre sem lehet lazább.

Aktuális migrációs adatok 2021 tizennyolcadik hetében
Fotó: Police.hu

Jól zár a határ

A Készenléti Rendőrség határvadászai és a Magyar Honvédség déli államhatárra vezényelt alakulatainak honvédei a magyar–szerb határnál 648 migráns bejövetelét előzték meg, akik a járőrök fellépésére önként visszafordultak. 777 illegális bevándorlónak sikerült átmásznia, illetve megkerülnie a határt védő műszaki zárat. Több tucatnyian próbálkoztak a kerítés nélküli határszakaszokon is, őket sikerült elfogni, majd meghallgatásukat követően kiutasítani az ország területéről. A szír és az afgán bevándorlók mellett iraki, pakisztáni, marokkói, tunéziai, csádi, illetve líbiai migránsokat tartóztattak fel a magyar határrendészek. Bűncselekmény miatt 51 esetben indult nyomozás az elmúlt héten, minden esetben embercsempészet gyanúja miatt rendelték el a büntetőeljárást. Utóbbi az előző heti adatokhoz képest nőtt, tizenhárommal több embercsempészt fogtak el a rendőrök.

A folyamatos járőrszolgálat a legjobb módszer a törvénytelenül érkezők feltartóztatására
Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

Furgonok szezonja

Az elmúlt hetekhez képest továbbra is megfigyelhető, hogy a korábbi, idén január és április között tapasztalt embercsempész taktikán megint változtattak a szerb területről irányított bűnbandák. Az év első harmadában a közép – felső kategóriás, uniós rendszámú vagy onnan bérelt személyautókkal, uniós állampolgásággal rendelkező sofőröket toboroztak az embercsempészetre. A Baltikumból, de még Finnországból is találtak erre vállalkozó sofőrt. Májusra ismét a kisebb teherautók, furgonok vették át a terepet, melyekben tíznél is több illegális bevándorlót zsúfolhatnak össze a sofőrök. A többnyire már uniós tartózkodási engedéllyel vagy menekültjogi státussal rendelkező bandák

a magyar határon való átsétáltatásért ötszáz–ezer eurót kérnek egy illegális bevándorlótól. Ennek a duplája, ezer–kétezer euró az ára annak, hogy a gyaloglást követően Magyarországon autót is biztosítsanak nekik.

A sofőrök korábban 15–20 százalékos részesedésért dolgoztak, az árakat a magyar rendőrök eredményessége verte fel, a bűnügyi felderítés adatai szerint az elfogott migránsok és a sofőrök arról számolnak be, hogy a tarifa fele már a sofőrök zsebében landol. A sikeres elfogások nyomán kevesebben vállalkoznak a migránsok fuvarozására, ezért emelkedtek az árak.

Ebben a román teherautóban szír migránsokat akart a sofőr Bécs felé kicsempészni
Fotó: Police.hu

Potyautasok a raktérben

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda pécsi osztálya információi alapján május 9-én egy román honosságú kistehergépkocsit állítottak meg az M1-es autópályán a járőrök. A járművet vezető 41 éves román állampolgáron kívül az autóban kilenc külföldi férfi tartózkodott, akik szír állampolgárnak vallották magukat, de személyazonosságukat, illetve magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a sofőrt, valamint a migránsokat elfogták, és a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra előállították. Az elfogott illegális migránsokat meghallgatásukat követően visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A sofőrrel szemben embercsempészés bűntette miatt eljárás indult, őrizetbe vették, járművét lefoglalták.

Az autópálya határátkelőn megállított furgonban egy tucat illegális bevándorlót találtak a rendőrök
Fotó: Police.hu

A csongrádi határrendészek Csanádpalotánál május 7-én hajnalban 12 határsértőt találtak egy török kisteherautó rakterében a Nagylak közúti határátkelőhelyen. A csoport tagjai iraki és szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A migránsokkal szemben tiltott határátlépés, a jármű bolgár állampolgárságú vezetőjével szemben pedig embercsempészés miatt indított eljárást a román határőrség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.