Külföldiek szervezték az illegális bulikat

100-150 ezer forintos bírság vár arra, akit egy szórakozóhelyen záróra után, vagy egy illegális házibuliban érnek tetten a rendőrök. A vendéglátók ennél is súlyosabb büntetésre számíthatnak, milliós nagyságrendű lehet a bírság, ami mellé bezárást és kitiltást is kiszabhat a hatóság.

Végh Attila
2021. 05. 11. 11:49
BRFK
A zárórára vonatkozó szabályokat megszegő vendéglátóipari egység üzemeltetői akár egy éves bezárást és milliós nagyságrendű bírságot kockáztatnak Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budapesti rendőrök tapasztalatai szerint az illegális rendezvények résztvevői túlnyomó részben Magyarországon élő külföldiek, illetve most, a beutazási korlátozások enyhítésével azok szintén külföldi ismerősei, rokonai. A koronavírus-fertőzés miatt elrendelt veszélyhelyzet még nem múlt el, az üzletek, vendéglátóhelyek nyitvatartási ideje limitált. A kijárási korlátozások továbbra is érvényben vannak, csakúgy ,mint a magánrendezvényekre, családi összejövetelekre vonatkozó, valamint az egyéni védőeszközök viselési kötelezettségére és a szociális távolság tartására vonatkozó szabályok.

Szigorú szabályok

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a törvények és a veszélyhelyzeti rendelkezések betartatása érdekében továbbra is szigorúan lép fel, az illegális rendezvények résztvevői ellen is eljárást indítanak. A jogsértő módon megtartott bulik szervezői ellen pedig büntető eljárás is indulhat, ami azt jelenti, hogy a parti házigazdáját a pénzbírság mellett felfüggesztett szabadságvesztéssel, illetve mellékbüntetésként kiutasítással és Magyarország területére szóló ideiglenes kitiltással is sújthatja a bíróság.

A zárórára vonatkozó szabályokat megszegő vendéglátóipari egységek üzemeltetői akár egyéves bezárást és milliós nagyságrendű bírságot kockáztatnak
Fotó: Police.hu

Az elmúlt hétvégén Budapesten több esetben kértek segítséget a lakók olyan illegális rendezvények miatt, melyeken több tucatnyian szórakoztak. A jellemzően harminc év alatti, kilencven százalékukban külföldi szabálysértők nemcsak a veszélyhelyzeti rendelkezéseket szegték meg, de csendháborítás miatt is eljárás indult ellenük.

Filmforgatásra hivatkoztak

A legnagyobb, a koronavírus-fertőzés második hullámának csúcspontján, 2020 november végén megtartott illegális magánrendezvényt lapunk információi szerint egy budapesti, Soroksári úti ipartelepen számolta fel a BRFK. A kijárási tilalmat és a rendezvényekre vonatkozó szabályokat is megszegő partit a külföldi szervezők egy filmforgatással akarták álcázni, a helyszínen benyújtott iratok szerint a résztvevők lettek volna a produkció statisztái, akiknek a forgatókönyv szerint a bulizó százfős tömeget kellett volna alakítania. A vizsgálat megállapította, a filmforgatás nem volt valós, a fiktív igazolásokat az egyik szervező magáncége állította ki. Az illegális parti résztvevői 100–150 ezer forintos bírságot kaptak a szabálysértési eljárások során, a szervező ügyében a vizsgálat még nem fejeződött be, ő és a helyszínt bérbeadó vállalkozó is ennél komolyabb büntetésre számíthat. A budapesti rendőrök a járvány második és harmadik hulláma idején többször találkoztak olyan illegális rendezvényekkel, ahol alkalmi munkáltatói igazolással akarták palástolni egy parti szervezői az ott tartózkodók jogosultságát, de főzőtanfolyam és meditációs gyakorlat is szerepelt a tiltott rendezvények igazolásai között.

Drága bulik

Budapest V. kerületében egy alagsori lakást bérelt ki két napra interneten egy külföldi férfi, előre kifizetve a díjat. A lakásban 31-en mulatoztak, zavarva a lakókat. A rendőrök értesítették a történtekről a lakás tulajdonosát is, aki az intézkedést követően lezárta az ingatlant, ott a bérleti szerződés megszegése miatt senki nem maradhatott. Egy másik esetben egy francia nő bérelt ki egy belvárosi lakást, ahová 17 vendéget hívott meg a kétszobás apartmanba. A hangos társaság zavarta a lakókat, akik hajnalban, többszöri figyelmeztetést követően kértek rendőri segítséget. A rendezvény résztvevői nem álltak rokoni kapcsolatban egymással, a járőrök minden ott tartózkodó ellen szabálysértési bírság kiszabásával éltek. A szervezőt feljelentették, a megbírságolt résztvevőknek több százezer forintjába került a házibuli.

Éjfél után továbbra is érvényben van a kijárási korlátozás
Fotó: Police.hu

Egy népszerű belvárosi szórakozóhelyen a kötelező nyitvatartási időn túl 76 vendég maradt, az üzlet vezetője szerint magánrendezvényt tartottak. A vendégek között 73 külföldit találtak a rendőrök, akik ráadásul a kijárási tilalmat is megszegték a jóval éjfél után megtartott rendezvény megközelítésével. Egy terézvárosi kocsmában nyolc magyar állampolgárságú vendéget találtak a záróra utáni ellenőrzések során, ők egyikük születésnapját ünnepelték, állításuk szerint nem tudták, hogy a nyitvatartási korlátozás a magánrendezvényre is vonatkozik, illetve hogy a vendéglátóhelyek bezárási korlátozásának feloldásával ez még mindig szabálysértésnek minősül. Az sem mentesítette őket a szabálysértési eljárás alól, hogy rendelkeztek védettségi igazolvánnyal, az oltások sem adnak felmentést a veszélyhelyzeti korlátozások megszegésére.

A pandémia alatti veszélyhelyzet miatt éjfél és hajnali öt óra között most is csak munkáltatói igazolással lehet az utcán tartózkodni
Fotó: Police.hu

A Balaton partját is figyelik

Gál Kristóf alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a rendőrség adatait ismertetve elmondta, csak a május 10-én 79 alkalommal szegték meg az éjfél és reggel 5 óra között érvényben lévő kijárási tilalmat. A rendőrség továbbra is betartatja a veszélyhelyzetre még érvényes korlátozási és egyéni védekezési kötelezettségre, szociális távolságtartásra, nyitvatartási korlátozásokra vonatkozó szabályokat. Az időjárás javulásával és az üdülőövezetek forgalmának növekedésével az ellenőrzések ezekre a területekre is kiterjednek, a Balaton környéki településeken is lehet majd számítani ellenőrzésekre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.