Portik csak ősszel felelhet Lakatos lelövetéséért

Eredetileg már februárban ítéletet akartak hirdetni a Lakatos Csaba ügetőhajtó elleni merénylet felbújtásával vádolt Portik Tamás ügyében, ám erre szeptembernél korábban nem kerülhet sor. A szerdai tárgyalás ritka technikai hiba miatt elmaradt. A vád szerint Portik Tanyi Györggyel akarta megöletni Lakatost.

2021. 05. 05. 18:54
Portik Tamás
Portik Tamást elvezetik 2019-ben az ellene a Tanyi-Lakatos-ügyben emberölés bűntettének kísérlete miatt indult büntetőügy előkészítő ülése után a Fővárosi Törvényszék folyosóján 2019. november 27-én. Portik Tamás nem ismerte el felelősségét az 1996-ban, az ügetőn történt emberölési kísérletben; a férfi az ügyészség szerint megbízást adott a gyilkosságra. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tanúk ismételt meghallgatását tervezték szerdán a Fővárosi Törvényszéken a Kerepesi úti lóversenypályán Lakatos Csaba fogathajtó ellen még 1996-ban végrehajtott merénylet ügyében. Az ügyészség négy másik gyilkosság mellett ebben az ügyben is az olajozás egykori szereplője, Portik Tamás ellen emelt vádat.

A vád szerint az ügyben már jogerősen 11 év fegyházra ítélt, büntetését jelenleg is töltő Tanyi György Portik parancsára lőtt rá az ügetőhajtóra 1996 novemberében.

Portik Tamást elvezetik az ellene a Tanyi–Lakatos-ügyben emberölés bűntettének kísérlete miatt indult büntetőügy előkészítő ülése után a Fővárosi Törvényszék folyosóján 2019. november 27-én
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Szerdán ismét meghallgatták volna mások mellett Tanyi Györgyöt, mivel korábban Portik védője jelezte, hogy újabb kérdéseik vannak hozzá az állítólagos megbízásról.

Egy rendkívül ritka technikai malőr azonban megakadályozta ezt. Portik védője és a bírónő ugyanis másik emeleten várakozott a tárgyalásra a tárgyalóteremben.

Végül a bírónő telefonon hívta fel Bólyai János vezető védőt. Az ügyvéd el is akart indulni a törvényszékre, de a bírónő közben elnapolta a tárgyalást szeptember 15-re.

Az ügetőn történt gyilkossági kísérlet ügyében Portikot felbujtóként, előre kitervelten, aljas indokból elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolják. A vádirat lényege szerint Portik megtudta, hogy Lakatos Csaba terhelő adatokat közöl róla a nyomozó hatóságnak egy emberölés (Prisztás József meggyilkolása) ügyében.

Lakatos a rendőröknek azt mondta, hogy szerinte Portik Tamás ölette meg Prisztást. Portik ezért elhatározta, hogy megöleti az ügetőhajtót.

Megbízta Tanyi Györgyöt, hogy lője le Lakatost. Tanyi rá is lőtt a Fiumei úti sírkert egyik melléképületének tetejéről egy átalakított flóbertpisztolyból.

A 22-24 méterről leadott lövésekből három találta el Lakatost, egy a nyakán, egy az ágyéka mellett és egy a bal combjánál.

A zsoké életét a lóversenypályán állomásozó mentőautónak köszönhetően a gyors orvosi segítségnyújtás mentette meg. A merénylet miatt Tanyi Görgy és segítői, köztük testvérei álltak a bíróság elé, a megbízó azonban akkoriban nem szerepelt az ügyben. Tanyi György később azonban azt vallotta a bíróságon, hogy Portik Tamás megbízásából akart gyilkolni.

A per elhúzódása nem jön jókor Portiknak, akit eddig Prisztás József és Boros Tamás meggyilkoltatása miatt jogerősen összesen 28 év fegyházra ítéltek. A Gyárfás Tamáséval egyesített perben Fenyő János meggyilkolása miatt is bíróságon felel. A vád lényege szerint Gyárfás Tamás felbujtására Portik bízta meg a szlovák bérgyilkost, Jozef Roháčot, hogy ölje meg Fenyő János néhai médiacézárt. Roháč 1998-ban agyon is lőtte az üzletembert. A perben a következő tárgyalási nap június 22-re esik, amelyet szorosan követ öt másik tárgyalási nap.

A Portik terhére rótt leszámolásoknak a vádak szerint öt áldozata van:

Prisztás József, Boros Tamás, Fenyő János, Gyüre József és Lakatos Csaba. Az öt célpont közül csak Lakatos élte túl a merényletet.

A hatóságok szerint mind az öt gyilkosságra az alvilágban az olajozás során hírnevet szerzett Portik Tamás adott parancsot. Elszámoltatása 2012-es elfogása után kezdődött meg, és a mai napig nem fejeződött be.

Időközben, idén februárban újabb gyilkosság megbízójaként gyanúsította meg a Nemzeti Nyomozó Iroda Portikot. Volt barátja és bűntársa, Gyüre József lelövetése miatt is felelnie kell. Gyüre Portik fiatalkori bűntársa volt, aki az egykori olajos baráti körhöz tartozott, az 1980-as években pedig közösen fosztogatták a telefonfülkéket. Az egykori barátot a nagy budapesti robbantások lecsengése után, 1999 májusában a XI. kerületi, Karinthy Frigyes úti bérelt lakásában lőtték fejbe. A gyilkosság végrehajtásával januárban gyanúsították meg Portik egykori végrehajtóját, K. Gábort, miután elfogták a kommandósok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.