Pünkösdkor sem hagyták lazítani a határrendészeket a migránsok

Csak a hosszú hétvégén 376 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a határon szolgáló rendőrök.

Végh Attila
Forrás: ORFK2021. 05. 25. 12:32
ORFK
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az illegális belépési kísérletek újabb hulláma tapasztalható a déli határszakaszon az Országos Rendőr-főkapitányság heti bontásban közzétett jelentése szerint. Míg április eleje óta viszonylag kevesebb migráns próbálkozott bejutni az országba, az év huszadik hetének adatai szerint ismét annyi illegális belépési kísérlet történt, mint a tizenharmadik heti, húsvéti időszakban. A legtöbb migráns február utolsó hetében érkezett, ekkor több mint 2600 illegális bevándorlóval szemben kellett intézkedni.

A számok azt mutatják, a keresztény vallási ünnepeken a migránsok arra számítanak, lazább a határvédelem, kevesebb rendőr és katona szolgál a műszaki zár és a zöldhatár mentén.

2021 huszadik heti illegális migrációs adatok
Fotó: ORFK

A déli határszakaszon csak szombaton és vasárnap 374 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a rendőrök, két személy pedig hamis útlevéllel akart bejutni az országba. Az elmúlt hét egészében, a május 17–23. között mért adatok alapján a Készenléti Rendőrség határvadászai és a Magyar Honvédség határvédő alakulatainak katonái 812 határsértést akadályoztak meg a magyar–szerb határt védő Ideiglenes Biztonsági Határzár vonalán. 948, többségében szír és afgán illegális bevándorlónak a zöldhatáron, illetve a műszaki zár megkerülésével sikerült bejutnia hazánkba, őket a határ közelében és a rendőrség mélységi ellenőrző pontjainál fogták el.

Az elmúlt héten bűncselekmény elkövetése miatt 68 esetben kezdeményeztek eljárást a határrendészek, többségében embercsempészet miatt, de őrizetbe vettek okirat-hamisítás, sikkasztás miatt elfogatóparancs alapján körözött és lopott autóval az országot elhagyni készülő gyanúsítottakat is.

A pár hónapja szolgálatba állított határrendészeti terepjárók előtt nincs akadály
Fotó: Police.hu

A hétvégi esős, sáros időben a zöldhatár szinte megközelíthetetlen volt átlagos járművekkel, az embercsempészek autói meg sem próbáltak letérni az aszfaltozott utakról. A határ menti megyék főkapitányságainak határrendészei viszont a márciusban hadrendbe állított Toyota terepjárókkal és a rendőrség egyéb, nehéz terepen is megbirkózó járműveivel teljesen le tudták fedni a határszakaszt, minden gyalogos határsértőt elfogtak. Az 52 járművet a kerítéssel nem védett határszakaszokon vetették be.

Az elmúlt három hétben tapasztaltak szerint az embercsempészek újra visszatértek a kamionos és a kisteherautós fuvarozáshoz is. Csak a magyar–román határszakaszon a hétvégén négy kamionból 96 illegális bevándorló került elő, akiket kihallgatásuk után visszakísértek a határra és átadtak a román határőrizeti szervek képviselőinek. Az embercsempészettel gyanúsított sofőröket letartóztatásba helyezte a bíróság.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.