Romlik a közszolgáltatások minősége Érden

Eddig csak a szelektív hulladékkal gyűlt meg az érdi hulladékszállító cég baja. Utána következtek az utcán hagyott zöldhulladékkupacok és zsákok. Most már a kommunális hulladékot sem vitték el időben. Kiderült, hogy a cég közel egymilliárdos tartozást halmozott fel, ezért egy másik, messzebb lévő telepre szállítják a hulladékot.

Forrás: Érdi Hírek2021. 05. 22. 17:20
null
Csőzik László, Érd balliberális polgármestere egy testületi ülésen. Fotó: Csőzik László Facebook-oldala
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csőzik László polgármestersége óta folyamatosan romlanak az elmúlt tizenhárom évben biztonsággal működő közszolgáltatások Érden. Nemrég a közösségi média oldalain kezdett terjedni a hír, hogy az érdi kukásautók az M0 autóúton állnak a dugóban. Ugyanis nem a közeli Pusztazámorra, hanem Gyálra kell vinniük a szemetet. Sejthető, hogy ez időben és költségben is mennyi többletet jelent – számolt be az Érdihírek.hu. Mint írták, a közeli lerakóba azért nem tudnak szállítani, mert több száz milliós, összesen közel egymilliárdos tartozást halmozott fel az új cégvezetés.

A korábbi, fideszes városvezetés 2006 óta minden évben százmilliókat juttatott különböző jogcímeken a hulladékszállító cégnek.

Ezzel egészítette ki a lakosság által fizetett díjakat, annak érdekében, hogy a cég azokat a feladatokat is el tudja látni, amelyek nem tartoznak az alapszolgáltatásba. A támogatást szolgáltatási szerződés keretében adták át minden évben. Majd amikor a rendszer átalakult, és remény volt arra, hogy az állami „kukaholding” utólag biztosítja ezt a kiegészítő forrást, akkor az önkormányzat tagi kölcsönt nyújtott a saját cégének. Tehát a cég tartozásai korábban a tulajdonos önkormányzat felé álltak fenn. Mindezt annak érdekében, hogy amikor megérkezik az államtól a pénz, akkor az önkormányzat visszakapja a tagi kölcsönt.

Az előző vezetés a biztonságos működés feltételeit is biztosította: területet és 2,3 milliárd forintot szerzett az új érdi hulladékkezelő-létesítményhez. Ha ez megépült volna, akkor a szabályok szerint ugyanazért a szolgáltatásért több pénzt kaphatott volna a szolgáltató. Így a város visszakapta volna a cégbe fektetett pénzét. Csakhogy 2019 októberében, amikor a balliberális, ex-SZDSZ-es Csőzik László lett a polgármester, ez a beruházás nem valósulhatott meg.

Az egyetlen, ami megoldásként Csőzikék eszébe jutott, hogy hamis kimutatásokat lobogtatnak, és az előző vezetésre mutogatnak.

De a valóság az, hogy az előző városvezetés idején a leadott mérlegadatok alapján, „veszteségfinanszírozás” formájában az állam utólag mindig kiegészítette a hulladékszállító pénzügyi forrásait. Ezt az új városvezetés is megtehette volna.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.