Rossz hetük volt az embercsempészeknek

A magyar rendőrök eredményes felderítései és elfogásai is hozzájárultak ahhoz, hogy megemelték a tarifáikat az embercsempészek. A sofőrök a négy–tíz fős csoportok fuvarozására vállalkoznak legszívesebben: ha már kockáztatnak, a sikeres célba érés esetén nagyobb legyen a haszon. A rendőrség mélységi ellenőrző szolgálata azonban lefedi az összes, nyugati határhoz vezető utat, nem sok esélyt adva a migránsok fuvarosainak.

Végh Attila
Forrás: police.hu2021. 05. 03. 15:51
ORFK Migráció
A baranyai határ menti erdőkben megbújó migránsok nem jutottak be az ország terüeltére Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint az év tizenhetedik hetének a statisztikái alapján az elmúlt időszak átlagához képest kevesebb jogsértés történt Magyarország államhatárain. 2020. április 26. és május 3. között 1570 esetben kellett intézkedniük határsértéshez kapcsolódó esetekben a rendőröknek. A Készenléti Rendőrség határvadászai és a Magyar Honvédség déli államhatárra vezényelt alakulatainak a honvédei a magyar–szerb határnál 791 migráns behatolását előzték meg, akik a járőrök fellépésére önként visszafordultak.

741 illegális bevándorlónak sikerült átmásznia, illetve megkerülnie a határt védő műszaki zárat. Több tucatnyian próbálkoztak a kerítés nélküli határszakaszokon is, őket a mélységi ellenőrzési szolgálatot ellátó határrendészeknek sikerült elfogni, majd meghallgatásukat követően kiutasítani az ország területéről. Bűncselekmény miatt 38 esetben indult nyomozás az elmúlt héten, minden esetben embercsempészet gyanúja miatt indult vizsgálat.

A migrációs ügyekre vonatkozó bűnügyi felderítés adatai szerint a két-három utassal közlekedő személyautók sofőrjeinek sorozatos lebukása után

a szervezett embercsempészbandák újra nagyobb járművekben igyekeznek elrejteni a potyautasokat.

Ez a kockázatot vállaló sofőröknek is jobb üzlet, hiszen egy fuvarral több pénzt is tehetnek zsebre, ha sikerül átcsempészniük a migránsokat. A magyar rendőrség mélységi ellenőrző csoportjai jól működnek, a csempészútvonalakat teljesen lefedik, még a határ felé vezető kisebb utakat is rendszeresen és eredményesen ellenőrzik.

Fotó: Police.hu

A május első hétvégéjén tapasztalható tavaszias időjárás nemcsak a turistákat, az illegális bevándorlókat is a természet felé irányította, pontosabban a zöld határra. Baranyában több tucatnyi szír és afgán migránst lepleztek le, akik az egyre dúsabb aljnövényzetben megbújva várták az értük jövő embercsempész autóját. A rendőrök szerint

a zöldülő természet, a határ menti szántókon egyre magasabbra növő kultúrnövények jó rejtekhelyet biztosítanak a migránsoknak.

Éjszaka a hőkamerákkal ki lehet szúrni, hol történik határsértés, a nappali szolgálatok esetén viszont nagyobb odafigyelés, több rendőr kell a dúsabb növényzetű szakaszokra.

A baranyai határ menti erdőkben megbújó migránsok nem jutottak be az ország területére
Fotó: Police.hu

Az embercsempészek is ismerik ezeket a trükköket, tudják, napfelkelte vagy az alkony előtti idő a legjobb időszak a jogsértésre, ilyenkor még árnyék van, de a hőkamera nem érzékeli az embert. Így gondolkodott az a magyar férfi is, aki ellen a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság indított eljárást május első napján embercsempészés miatt, Battonya környékén ugyanis segítséget nyújtott négy szír migránsnak.

Magyar férfit fogtak el Battonyánál, aki négy szír migránst akart Ausztriába fuvarozni
Fotó: Police.hu

A Nemzeti Nyomozó Iroda több olyan furgon vezetőjét is őrizetbe vette, akik több kisebb csoportnyi illegális bevándorlót vettek fel autójukba. Egy örmény származású, német férfi a dunaföldvári hídig jutott hét migránssal teherautója rakterében, két bolgár embercsempész Tata környékén bukott le nyolc pakisztáni és egy bangladesi migránssal. Egy moldáv sofőr ugyancsak teherautójában akart hét szír menekültet Ausztria felé vinni, őt Bátaszék közelében állították meg a rendőrök. A Magyar Nemzet információi szerint

a szerbiai területről irányított szír és török embercsempészbandák a magyar határon való átsétáltatásért 500–1000 eurót kérnek egy illegális bevándorlótól, és 1000–2000 euró az ára annak, hogy Magyarországon autót is biztosítsanak nekik.

A sofőrök korábban 15–20 százalékos részesedésért dolgoztak, az árakat a magyar rendőrök eredményessége verte fel. A sikeres elfogások, felderítési munka nyomán kevesebben vállalkoznak a migránsok fuvarozására.

Az örmény származású sofőr Dunaföldvárig jutott rakományával
Fotó: Police.hu

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.