Százmillió forintot csaltak ki a trükkös bérlők

A csalók fenyegetéssel és zsarolással, majd segítőkészségét kihasználva fosztották ki idős áldozatukat.

Végh Attila
Forrás: police.hu2021. 05. 21. 14:12
BRFK elfogás
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróság május 21-én letartóztatásba helyezte azt a három gyanúsítottat, akik négy év leforgása alatt közel százmillió forintot csaltak ki különböző trükkökkel egy 64 éves, újpesti férfitől. A rendőrök a sértett hozzátartozóinak a jelzése alapján három napja az egyik fővárosi kórház előtt fogták el a csalókat, amikor áldozatuk azért adott át nekik több százezer forintot, mert a legfrissebb mese szerint egy állítólagos terhességi komplikáció miatti sürgős orvosi kezelést kellett kifizetniük egy orvosnak.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság IV. Kerületi Rendőrkapitánysága rendelt el nyomozást zsarolás és csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt egy budapesti férfi és társai ellen. A férfi és a két nő egy 64 éves, egyedül élő, jómódú férfi bizalmába férkőztek még négy évvel ezelőtt. Az egyik nővel intim kapcsolatba is került az idős férfi, ám ekkor a csaló és testvéreinek mondott bűntársai még a sértett lakásába is beköltöztek, elvileg bérleti díj fejében, de soha egyetlen fillért sem fizettek. Pénzt nem hoztak, csak vittek, a nyomozás jelenlegi állása szerint 2017 óta legalább százmillió forintot szereztek meg a sértettől, ezerféle módszerrel és indokkal.

A bűnügyi felderítés bizonyítékai alapján a bűncselekmény-sorozat elején a gyanúsítottak még zsarolásokkal, pszichikai fenyegetéssel vették rá áldozatukat arra, hogy nekik pénzt adjon. Később rájöttek, könnyebben hozzájutnak a férfi tartalékaihoz, ha az érzelmeire hatnak, ezért különféle megható sztorikkal csaltak ki tőle egy kisebb vagyont. Munkahelykeresésre, vállalkozás indítására, majd betegségre, állítólagos műtétekre, orvosi beavatkozásokra kértek készpénzt. A közismert unokázós trükköt is bevetették, méghozzá személyesen: azt hazudták, hogy a sértettet ismerőse kereste, míg nem volt otthon, balesetet szenvedett, és azonnal szüksége van segítségre, ők meg önként vállalkoztak arra, hogy elviszik a sérülthöz a pénzt.

Idén májusban azt találták ki, hogy az egyik nő egy átmulatott éjszaka után teherbe esett az idős férfitől, veszélyeztetett terhes, azonnali műtétre van szükség egy kórházi főorvos magánklinikáján, arra kell csak előlegként közel félmillió forint. Ezt már a sértett is nehezen hitte el, ekkor beszélt először másnak a négy éve tartó lehúzásról, így a pénz átadásakor már a rendőrök is figyelték a kórház előtti parkolót. A megjelölt, feljegyzett sorszámú bankók átadását követően elfogták a 25 éves, fóti és 36 éves, nyírbátori nőt, egyikük sem volt állapotos. Délután egy rákospalotai családi házban fogták el a trió harmadik tagját, a 34 éves, budapesti férfi ekkor ugyanis már nem lakott a sértett házában. Bár a bűncselekmény kezdetétől részt vett a zsarolásokban és a későbbi trükközésben is, direkt különköltözött a két nőtől, hogy az idős férfi elhiggye, a támogatásra, gyámolításra szoruló „hölgyek” csak rá számíthatnak férfiként. A rendőrség az eljárás során a férfi lakásában több mint tízmillió forint értékben foglalt le vagyontárgyakat és készpénzt a vagyonvisszaszerzési eljárás keretében. A Magyar Nemzet információi szerint a zenészként dolgozó férfi a trükkösen megszerzett pénzből egyengette karrierjét, építette ki annak műszaki hátterét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.