A hőség a balesetek szempontjából is nagy veszélyforrás

A fokozódó hőség közlekedésbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet a rendőrség. A forróság miatt gyengül az autósok koncentrálóképessége, tompul a figyelem, nagyobb a balesetveszély útjainkon.

Végh Attila
2021. 06. 30. 11:03
ORFK
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Rendőr-főkapitányság az elkövetkező két nap forrósága miatt elrendelt legmagasabb fokozatú hőségriadóban az átlagosnál is nagyobb óvatosságra, figyelemre és türelemre inti az autóvezetőket.

Az elmúlt hét baleseti statisztikái szerint több halálos tragédiánál is felmerült okként az extrém hőség, ami másfajta vezetési stílust követel meg a sofőröktől.

Tiszaföldváron a tűző nap okozta kellemetlenség miatt nem figyelt kellőképpen az útra egy személygépkocsi vezetője, aminek következtében frontálisan ütközött egy kamionnal. A balesetet nem élte túl.

A tiszaföldvári tragédiában is szerepet játszott a hőség
Fotó: MW

Lengyel János közlekedésrendészeti szakmérnök szerint a tartós hőség megviseli a szervezetet, ezáltal közlekedésbiztonsági szempontból is életveszélyes kockázatokat rejt. A gépjárművezetők oktatásával is foglalkozó szakértő elmondta: a sofőrök általában kevésbé tudnak koncentrálni, valamint a megszokottnál figyelmetlenebbek a tűző napsütésben, ami egy közlekedési helyzetben megnöveli a reakcióidőt. A közlekedés résztvevői között a 30 fok feletti hőségben jelentősen emelkedik a rosszullétek száma, a hőség gyengíti a szellemi erőkifejtést, egyeseknél tompaságot, másoknál fokozódó ingerlékenységet, türelmetlenséget válthat ki. A gyalogosok kevésbé néznek körül, mielőtt az úttestre lépnek, vagy rosszul mérik fel a veszélyeket.

A rendőrség szerint a hőség idején a leghatásosabb baleset megelőzési technika minden esetben a közlekedési szabályok betartása, az extrém időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodás esetén is.

Azt tanácsolják, hogy aki nehezen viseli a meleget, ebben az időszakban lehetőleg ne üljön volán mögé. Ha mindenképpen szükséges elindulni, akkor vezessen kipihenten és gyakrabban álljon meg felfrissülni, előre tervezze meg az útvonalat, figyelve a meteorológiai és a forgalmi információkat is.

A hőségben az átlagosnál jóval nagyobb mennyiségű folyadékot kell fogyasztani, ajánlott, hogy legyen a gépkocsiban hűtött ásványvíz vagy üdítőital.

A rendőrség a hőségriadó idején a rendőri ellenőrzéskor hideg vízzel kedveskedik a járművezetőknek.

Fotó: Police.hu

A tűző napon az aszfalt is felforrósodik, akár 60 fok fölé is, megváltozik a gumik tapadása, lassabban, nagyobb követési távolságot tartva kell haladni. Megállásnál is törekedni kell arra, hogy a nap ne forrósítsa fel a jármű karosszériáját, soha senki ne hagyjon a parkoló gépjárműben kisgyermeket vagy háziállatot, még rövid időre sem.

Az utastérben a nagy melegben akár életveszélyes következményei is lehetnek annak, ha elfogy a levegő és 40 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

A közlekedési rendőrök figyelmeztetnek, hogy a hőség másik sajátossága a hirtelen kialakuló vihar, a váratlanul lezúduló, özönvízszerű esőzés, mely szintén próbára teszi a gépjárművezetőket. A látótávolság hirtelen csökkenésén túl az autósok nagy része nem számol az úgynevezett vízen futás veszélyeivel.

Ilyenkor a kerék fokozatosan elveszíti kapcsolatát az úttesttel, „felfut” a vízre, és a tapadás megszűnése miatt a jármű kormányozhatatlanná válik. Mindez akkor alakul ki a legkönnyebben, ha a nagy sebesség kopott gumiabronccsal párosul. Zivatar idején azonnal csökkentsék a sebességüket vagy álljanak félre, és ha csendesedik az eső, akkor folytassák útjukat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.