A rendőrség felkészült az Európa-bajnokság biztosítására

Ötvenezer hazai szurkolót várnak a magyar labdarűgó válogatott budapesti csoportmérkózéseire. A hatalmas tömeg, valamint a külföldi csapatok játékosainak közlekedése miatt időleges útlezárások és forgalomkorlátozások várhatóak. Két magyar rendőr az Europol hágai irodájában segíti a nemzetközi bűnügyi igazgatóság munkáját, a hozzánk érkező nemzeti válogatottakat is elkíséri egy-egy rendőri egység.

Végh Attila
2021. 06. 11. 17:16
ORFK
3200 rendőr vesz részt az Európa bajnokság biztosításában Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lakatos Tibor rendőr dandártábornok, az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálatának vezetője lett az Euró 2020 nemzeti vezetési pont parancsnoka. A tábornok pénteken délelőtt megtartott tájékoztatóján elmondta, az Európa-bajnokságra érkező szurkolók nagy létszámú jelenlétére és a nyári időszakban megnövekedett közúti forgalom miatt, valamint a közrend és a közbiztonság fenntartása érdekében az országos rendőrfőkapitány fokozott ellenőrzést rendelt el június 12-től június 30-ig. Az ellenőrzések Budapest mellett kiterjednek az összes autópályára, azok pihenőhelyeire, Gárdony, Agárd és Telki településekre, ahol az Eb csoportmérkőzésein részt vevő csapatok edzenek. A rendőrség a látványos felvonulásokkal elejét kívánja venni annak is, hogy a turistákra vadászó tolvajok, zsebesek, autófeltörők kellemetlenséget okozhassanak a mérkőzésekre érkező hazai és külföldi sportrajongóknak.

Meccsnapokon lezárásokra kell készülni a Puskás Aréna környékén is
Fotó: Police.hu

A parancsnok hozzátette, az Európa-bajnokság budapesti eseményei egy hónapig tartanak. Ez idő alatt állandó lesz a rendőri jelenlét a Puskás Aréna, a csapatok és a vendégszurkolók szálláshelye környékén, a sajtótájékoztatók, az edzések helyszínein. A csapatok és a díszvendégek közlekedésének, valamint a fővárosi szurkolói zónák biztosítása is a rendőrség feladata lesz. Budapest közbiztonságát nem érinti a rendezvény biztosítására összevont 3200 fős rendőri állomány, a kerületek rendőrei teljes létszámban, a Készenléti Rendőrség bevetési egységeinek támogatása mellett ügyelnek a városlakók és a turisták biztonságára.

Lakatos Tibor dandártábornok
Fotó: Police.hu

Az ORFK vezetői kijelentették, minden adott ahhoz, hogy biztonságos körülmények között rendezhessék meg a mérkőzéseket, megfelelő mennyiségű rendőr és technikai eszköz áll rendelkezésre. A rendőrség, ismerve a sajnálatos budapesti közlekedési állapotokat, a jelentősebb csomópontokra is közlekedési rendőröket vezényelt, akik a csapatok mozgása miatti ideiglenes lezárásokat zökkenőmentesen tudják majd irányítani. A rendőrség a médiában és a közösségi oldalakon folyamatosan tájékoztatni fogja a polgárokat az aktuális forgalomkorlátozásokról.

Több mint háromezer rendőr vesz részt az Európa-bajnokság biztosításában
Fotó: Police.hu

A jegyhez jutó nézők kizárólag egy speciális, a védettséget bizonyító karszalag birtokában juthatnak be a stadionba. A torlódások elkerülése érdekében a jegyek birtokában a karszalagokat már a mérkőzések előtti napokban is meg lehet szerezni a városligeti szurkolói zónánál, a Puskás Aréna pénztárainál, illetve az FTC stadionjánál, a Groupama Arénánál. A karszalagok átvételéhez a jegy mellett védettségi igazolvány és személyi igazolvány kell, így a mérkőzés helyszínén a beléptetéskor már nem kérnek külön védettségi igazolványt senkitől. A karszalag személyre szól, nem ruházható át, rongált karszalaggal a rendőrség nem enged be nézőt a stadionba.

A Magyar Labdarúgó-szövetség tájékoztatása alapján a portugálok elleni csoportmérkőzésre ötvenezer magyar szurkoló váltott jegyet. Hatvanhétezer néző fér el a stadionban, a szponzoroknak biztosított helyekkel és a vendégszurkolókkal együtt minden budapesti mérkőzés telt házas lesz. Az Eb más helyszínén nem lesz ennyi néző, ráadásul a fővárosi szurkolói zónákban, az óriás kivetítők előtt is elfér még tizenegyezer sportrajongó. A Puskás Aréna környékén több száz, idegen nyelveket is beszélő önkéntes diák fog dolgozni, akik mindenben segítik majd a szurkolókat.

Nem lesz parkolóhely a Puskás Aréna közelében

A rendőrség és a BKK arra kéri a szurkolókat, ne autóval akarjanak eljutni a stadionhoz, mert ott nem lesz parkolóhely. A közelben dugók is várhatók, mivel szurkolói vonulás miatt a Hősök tere, a Dózsa György út, a Thököly út és a Stefánia út is megbénulhat. Gyakrabban fog közlekedni a 2-es és a 4-es metró, valamint az 1-es villamos. A külföldről érkező nézők közlekedését segítendő újra jár a reptéri busz, a 100E, ami a belvárost köti össze a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérrel.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.