Hölvényi György: Családok nélkül nincs jövője Európának

Támogatni kell a következő generációkat annak érdekében, hogy Európában ne egy saját magára és a fogyasztásra koncentráló, jövőkép nélküli egoista társadalom jöjjön létre – jelentette ki Hölvényi György kereszténydemokrata politikus. Az európai néppárti frakció vallásközi munkacsoportjának társelnöke arról is beszélt, hogy a kereszténydemokrata jobboldal egyik küldetése a család fogalmának ápolása és annak megfelelő kommunikálása.

Magyar Nemzet
2021. 06. 03. 19:32
null
Hölvényi György EP-képviselő. Forrás: Európai Parlament
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most, amikor Európa jövője áll a politikai közbeszéd középpontjában, a demográfiai kihívás megkerülhetetlen kérdéssé vált. A jövőt tervezni kell, ez pedig elképzelhetetlen előremutató családbarát politika nélkül. Éppen ezért a fiataloknak a családot mint vonzó és esélyt adó életformát kell felmutatnunk – jelentette ki Hölvényi György, az európai néppárti frakció vallásközi munkacsoportjának társelnöke a Katolikus Családszervezetek Európai Föderációjával (FAFCE) szervezett Demográfiai változások és Európa jövője című csütörtöki konferencián.

A következő generációk támogatása az európai életmód alapvető pillére. E nélkül a szemléletmód nélkül egy saját magára és a fogyasztásra koncentráló, jövőkép nélküli egoista társadalom jönne létre

– hangsúlyozta Hölvényi György az online tanácskozás témájának jelentőségét. A kontinens jövőjéről szóló eseményen részt vett többek között Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) képviselőcsoportjának elnöke, Roberta Metsola EP-alelnök, François-Xavier Bellamy, a néppárti Kereszténydemokrácia jövője munkacsoport vezetője, továbbá francia és német katolikus családszervezetek elnökei.

Hölvényi György szerint a következő generációk támogatása az európai életmód alapvető pillére. Fotó: Kurucz Árpád

Hölvényi György rámutatott: világosan kell látni, hogy a család önmagában, az anyagiaktól függetlenül is pótolhatatlan társadalmi, szociológiai és szociálpszichológiai forma. Meg kell tehát védeni a férfi és a nő komplementaritását, mivel természetüknél fogva ők az anya és az apa. Tudomásul kell venni, hogy az európai többség számára a házasság és a család fogalma évezredek óta foglalt kifejezés. Mindemellett nagy érzékenységet szükséges mutatni más együttélési formák iránt is.

– A kereszténydemokrata jobboldal egyik feladata és missziója ebből adódóan az, hogy a család fogalmát ápolva megtalálja a megfelelő nyelvezetet és ezáltal megtalálja a jövő fogalmát is, amit a mindennapos politikai vita fölé kell emelni

– tette hozzá a politikus.

Az európai parlamenti képviselő jó gyakorlatként a magyarországi modellt említve hangsúlyozta: „Noha a témában az államnak komoly korlátai vannak, a szervezeti és anyagi keretek biztosításával és bővítésével a családot vonzóbb életformává teheti.

A közel tíz éve tartó tudatos és kiszámítható családbarát politika hatására a magyar születési ráta 1,25-ről mára 1,55-re emelkedett, és míg 2010-ben 35 ezer, addig 2020-ban már 67 ezer pár kötött házasságot még a járvány ellenére is.

Végezetül a politikus elmondta: közös felelősségünk, hogy a családot mint életmodellt – a kereszténydemokrata jövőképre támaszkodva – vágyott céllá tegyük a fiatalok számára, a félelem helyére a reménykedés, a döntésképtelenség helyére pedig a felelősségvállalás lépjen.

– Ehhez elengedhetetlen a családszervezetek, az egyházak, a tudományos és gazdasági élet szereplőinek bevonása. Az együttműködés koordinálása az államok feladata, melyben a tagországokat európai szinten is segíteni kell

– jelezte a KDNP európai parlamenti képviselője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.