Járóka Lívia: Megújuló roma értelmiségi közösségre van szükség

Évzáró ünnepséget tartott a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Roma Tehetség Programja június 26-án. A budapesti rendezvényen húsz diáknak nyújtottak át az idei program teljesítését igazoló oklevelet. A fiatal tehetségek sikeres tanulmányaikért táblagépeket is átvehettek.  

Magyar Nemzet
2021. 06. 26. 15:16
null
A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat ülése Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egyre nagyobb szükség van egy megújuló roma értelmiségi közösségre – mondta Járóka Lívia európai parlamenti képviselő a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Roma Tehetség Program záróeseményén. A programban idén végző húsz diákokhoz szólva kiemelte: fontos, hogy ez a generáció továbbvigye a fáklyát, és példát mutasson.

A képviselő szerint kulcsfontosságú, hogy a kiváló képzésben részt vett diákok a jövőben segítsék a roma nemzetiséget.

Lánczi Péter, az MCC főigazgató-helyettese beszédében hangsúlyozta: a tehetséggondozó intézmény legfőbb feladata az, hogy megadjon minden segítséget a tehetségek kibontakozásához, és hogy a megszerzett tudást kamatoztatni tudják. Hozzátette: hasonlóan lényeges az is, amit a diákok egymásnak tudnak adni: inspiráló közösséget, maradandó közösségi élményt.

Páskándi Ágnes programigazgató emlékeztetett: nem csak a koronavírus-járvány miatt volt különleges az idei tanév.

Kiemelte, hogy az MCC a Roma Tehetség Program példa nélküli bővítésén dolgozott, így szeptembertől a tehetséggondozásban részt vevő roma diákok száma megsokszorozódik, és eléri a 150 főt.

A programigazgató arra is rámutatott, hogy a következő évtől már hat képzési modul indul: általános iskolásoknak szóló program, középiskolás képzés, érettségi/egyetemi felkészítés, egyetemi, valamint alumni program és egy egyedülálló kezdeményezés, a Roma Summer School, amely már idén, június 28-án kezdődik.

Az MCC tájékoztatásából kiderül, hogy a Roma Tehetség Program (RTP) alapvetően különbözik a szociális alapon szervezett, a nemzetiséget érintő tehetséggondozó moduloktól. Része a személyes mentorálás és egy olyan erős közösség létrehozása, ahol a roma diákok egymást is támogatják későbbi pályájuk során.

Az ünnepségen a fiatal tehetségek táblagépeket kaptak ajándékba.

Az RTP középiskolásoknak szóló programja iskolai képzést kiegészítő oktatási lehetőségeket nyújt érettségi előtt álló tehetséges roma fiatalok számára. A program elvégzésével a diákok megfontoltabban dönthetnek a pályaválasztás kérdésében, illetve nagyobb sikerrel tehetnek nyelvvizsgát különböző idegen nyelvekből.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.