Máris megjelentek az Európa-bajnokságra szóló hamis jegyek

A rendőrök szerint a ma délutáni Magyarország-Portugália Európa-bajnoki csoportmérkőzésen azoknak gondjuk lehet majd a beléptetésnél, akik ellenőrizhetetlen helyről szerezték be a jegyeiket. A csalók is a piac igényei szerint dolgoznak, ha egy rendezvény iránt nagy az érdeklődés, egészen biztosan felbukkannak a hamis belépők is.

Végh Attila
2021. 06. 15. 10:34
null
Fotó: Puskás Aréna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet információi szerint legalább negyven embert vert át egy szélhámos a legnépszerűbb közösségi oldal piacterén árult belépőjegyekkel. Az UEFA 2020 labdarúgó Eb budapesti mérkőzéseire már hetekkel ezelőtt elfogytak a jegyek. Mivel a szurkolók csak személyi irataikkal vehettek belépőket, a csaló arra hivatkozott, hogy a szponzoroknak fenntartott több ezer jegy közül kínál eladásra többtucatnyit, így csak védettségi igazolvány kell a jegy mellé a belépéshez. Az átvert áldozatok közül volt olyan, aki majd százezer forintot utalt át a csalónak.

Az internetes portálokon most is több jegyet kínálnak eladásra, melyek eredetisége igencsak megkérdőjelezhető
Fotó: Jófogás.hu

Csalás bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság XIV. kerületi Rendőrkapitányság a 28 éves budapesti M. Zoltánnal szemben. A férfit egyelőre négy károsult jelentette fel, akik 24–96 ezer forintot fizettek ki neki előre nem létező meccsjegyekért. A pénz átutalása után nem kapták meg a jegyet, ezért tettek feljelentést. A sértettek a rendőrségen tudták meg, azzal, hogy a csaló nem adta át nekik a belépőket, megkímélték magukat az átverés mellett egy másik kellemetlenségtől, ugyanis a férfi által eladásra kínált jegyek nem többek egy ócska papírfecninél. A csaló egy eredeti jegy lemásolásával, hamis sorszámok készítésével próbálkozott volna, ám végül csak a pénzt vette el, a hamisítványokat nem postázta. A bűnügyi felderítők információi szerint az ügynek közel negyven sértettje lehet, akik szintén vásároltak, jegyeket azonban egyikük sem kapott.

A gyanúsítottat tegnap este hallgatták ki a zuglói rendőrkapitányságon. Mivel a férfi a bűncselekmények elkövetését beismerte és korábban nem indult ellene eljárás semmilyen jogsértés miatt, szabadlábon védekezhet. A nyomozók az eljárás során azt vizsgálják, hogy M. Zoltán pontosan hány sértettet károsíthatott meg. A Magyar Nemzet információi szerint a csaló azt vallotta, pénzzavarba került, látta mekkora érdeklődés van a sportrendezvény iránt, így a hamis, illetve nem létező jegyek alapján próbált meg pénzhez jutni egy nem létező személy profiljával a közösségi oldalon. Viszont a bankszámla, ahová a pénzt kérte, valódi volt, így jutottak el hozzá a rendőrök.

A rendőrség arra kéri a sportrajongókat, csak a hivatalos elárusítópontokon vásároljanak belépőket, a vonalkódos másolatokat a beléptetéskor az ellenőrök azonnal kiszúrják, senki nem mehet be hamis jeggyel! Legutóbb 2004. szeptember 30-án volt nagyobb botrány hamis meccsjegyekből, akkor az angol Millwall látogatott Budapestre a Ferencvároshoz Európa-kupa-mérkőzésre. A vendégszurkolók több másolt jegyet is vettek magyar csalóktól, a mérkőzést biztosító rendőröknek kellett beavatkozniuk, amikor a rászedett angol drukkerek elkeseredésükben erőszakkal kívántak bejutni a stadionba.

Molnár Gábor biztonságtechnikai és adatvédelmi igazságügy szakértő szerint azóta korszerűbb lett a rendezvények jegyeinek biztonsági rendszere, a legálisan vásárolt, de saját eszközzel kinyomtatott belépők érvényességét is elfogadják a beléptető-ellenőrző rendszerek. A hamisítványokat azonban nem, s ezt nem lehet a nyomtatás hibájára fogni, olyan speciális biztonsági kapu van a mindegy egyes jegyhez egyénileg kreált biztonsági kódokban. Ha egy rendezvényen hamis jegyet észlelnek az ellenőrök, akkor ráadásul a károsult nem ússza meg annyival, hogy nem engedik be, a hamisítás miatt rendőri intézkedést is kezdeményeznek, hogy eljussanak a csalóhoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.