Még négy évet kellett volna kibírnia a szökevénynek

Visszavonta a rendőrség az egymilliós vérdíjat, a nyomozók megtalálták a szökésben lévő banditát.

Végh Attila
2021. 06. 02. 21:22
Polizei Bayern SEK
A magyar rablót a bajor rendőrség speziális egysége, a SEK fogta el Forrás: twitter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel a rablásért kiszabható legmagasabb büntetési tétel 15 év, a magyar jog szerint ennyi a bűncselekmény elévülési ideje is. A székesfehérvári Tóth Lajos 2010-ben követett el olyan súlyos jogsértéseket, amiért ekkora büntetést is kaphatott volna. A Székesfehérvári Bíróság végül csak 11 év és két hónapos szabadságvesztést írt elő az elítéltnek, ám a férfi megszökött a börtön elől.

Az egyik legsúlyosabb erőszakos bűncselekmény, fegyveres rablás miatt kereste a rendőrség azt a székesfehérvári férfit, aki 11 éve ismeretlen helyen bujkált.

Tóth Lajos veszélyes bűnözőként szerepelt a nyilvántartásokban. Két elfogatóparancsot is kiadtak ellene, 2013-ban ekkor már a távollétében meghozott jogerős bírói döntés értelmében a Székesfehérvári Törvényszék kerestette, mert nem vonult be a börtönbe. 2014-ben pedig már nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene.

Fotó: Police.hu

A szökésben lévő rabló az általa elkövetett bűncselekmények súlyossága miatt került fel a rendőrség top 50-es körözési listájára is.

Az európai elfogatóparanccsal körözött férfi felkutatását a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai vették át idén. A bűnügyi felderítés során beszerzett információk alapján sikerült megállapítani a körözött személy tartózkodási helyét. A magyar nyomozók felvették a kapcsolatot az ENFAST-on (Célkörözési Egységek Európai Hálózata) belül a német központi célkörözési egységekkel.

Az együttműködés során sikerült megállapítani, hogy a több mint 11 éve keresett férfi más személyazonosságát felhasználva, a németországi Füssen környékén bujkál.

A Magyar Nemzet információi szerint egy büntetlen előéletű ismerőse iratait szerezte meg, de azzal buktatta le magát, hogy álnéven is tartani akarta a kapcsolatot volt élettársával.

A nyomozó hatóság a törvényes keretek között titkos nyomozati eszközökkel megszerezték ennek a kapcsolattartásnak az adatait, telefonszámait, így jutottak nyomra. Tóth Lajost június 1-jén a német és magyar rendőrség összehangolt akció során fogta el a bajorországi Schwangauban. A német rendőrség azonnal kiadatási őrizetbe vette, egy héten belül haza is hozzák, megkezdheti börtönbüntetésének letöltését.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.