Müller Cecília: Folyamatosan javulnak a járványügyi adatok

Az országos tiszti főorvos elmondta, hogy az elmúlt héten 42 százalékkal csökkent a regisztrált fertőzések száma.

Magyar Nemzet
2021. 06. 01. 12:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Továbbra is kedvező tendenciát mutatnak a járványügyi adatok, csökken a megbetegedések száma – mondta kedden Müller Cecília az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Az országos tiszti főorvos ismertette, hogy az elmúlt napon 174 új fertőzöttet regisztráltak, és 28 beteg elhunyt. Jelenleg 947 beteg van kórházban és közülük százan vannak lélegeztetőgépen.

Müller Cecília elmondta, hogy az ötmillió beoltott elérése óta már nem nő olyan nagy mértékben az oltást felvenni kívánók száma, mint korábban, pedig a mutációk miatt fontos az egyéni védelem.

A szakember azt is hozzátette: a második oltás felvétele különösen fontos a megfelelő védettség kialakulásához.

Az országos tiszti főorvos hangsúlyozta, a hazánkban alkalmazott vakcinák védenek az ismert mutációkkal szemben

– A hazánkban alkalmazott vakcinák mind védenek az ismert mutációk ellen, valamelyest ugyan alacsonyabb mértékben, de a súlyos megbetegedéstől megóvják azt, akit beoltanak velük – fejtette ki Müller Cecília, aki arról is beszélt, hogy 5,176 millióan kapták már meg az első, és 3,556 millióan a második dózist a vakcinából.

Az 523 ezer regisztrált 96 százaléka már megkapta az oltást, és aki most regisztrál, szinte már másnap kaphat is oltást

tette hozzá az országos tiszti főorvos, és tudatta, hogy a 60 év fölötti regisztráltak 96 százaléka és a 19 és 59 év közötti regisztráltak 88 százaléka kapta már meg az oltást.

Müller Cecília ismertette, hogy ma is közel félmillió vakcina érkezik hazánkba, pénteken pedig 64 ezer adag.

A külhoniak és a hazánkban élő külföldiek regisztrációja zajlik, és várhatóan június második felében oltják majd be őket – mondta az országos tiszti főorvos, és arról is beszélt, hogy továbbra is a brit vírusvariáns fertőz hazánkban, és mindössze két esetben mutatták ki az indiai mutánst. Azt is ismertette Müller Cecília, hogy folyamatosan és jelentős mértékben csökken a vírus örökítőanyagának mértéke a szennyvízben.

Az elmúlt héten további 42 százalékkal csökkent a fertőzések száma hazánkban, és a vírus továbbra is az aktív korú lakosság körében fertőz leginkább.

Az indiai mutánssal kapcsolatos újságírói érdeklődésekre válaszolva az országos tiszti főorvos elmondta, hogy az nem súlyosabb, mint a harmadik hullámot okozó brit variáció.

Egy további kérdésre válaszolva pedig arról számolt be Müller Cecília, hogy az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta a 12–15 évesek oltását, és Magyarországon az operatív törzs dönt majd ennek a lehetőségéről, amit egyelőre még vizsgálnak a szakemberek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.