Nemzetközi autócsempész-bandát számolt fel a magyar rendőrség

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozó főosztályának vezetője, Némedi Gábor rendőr ezredes a gépjárműbűnözés elleni osztály munkáját is irányítva másfél évtizede üldözi az autótolvajokat. A csapat új módszerei és a rutinos nyomozók kitartó munkája drasztikus csökkenést eredményezett az elmúlt tíz évben az autólopások terén: 2010-ben alig egy hónap alatt tulajdonítottak el annyi autót Magyarországon, mint a tavalyi évben.

Végh Attila
Forrás: police.hu2021. 06. 20. 14:15
KRNNI
A KRNNI fejvadászai nem adtak menekülési lehetőséget a kanadai gyanúsítottnak Forrás: KRNNI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

A magyar rendőrség és a moldáv bűnügyi szervek egy időben tartottak sajtótájékoztatót péntek délelőtt Budapesten és Kisinyovban, egy nemzetközi autótolvaj-banda felderítésének sikeréről. Az akcióban más országok rendőrei, olasz, román és bolgár nyomozók és felderítők is részt vettek, de az eredményt a magyar és a moldáv rendőrök munkája hozta meg.

Három hónapja, a pandémia harmadik hullámának tetőpontján az olasz szervezett bűnözés elleni szolgálat munkatársai keresték meg a magyar rendőröket azzal, hogy egy olaszországi maffiacsoport Magyarországon keresztül szállít kelet felé lopott autókat. A Magyar Nemzet információi alapján a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda és az olasz rendőrök megállapodtak abban, hogy kiszorítják ezt a klánt az Európai Unió területéről. A magyar nyomozók már akkor rendelkeztek információkkal egy magyar–román–moldáv bűnözőkből álló csoportról, akik az olasz maffiának dolgozva autókat loptak.

Némedi Gábor ezredes elmondta: először az olasz bűnbanda irányította és hajtotta végre a lopásokat, ám mikor rájöttek, hogy ismerik őket a rendőrök, átadták a terepet román, magyar és moldáv bűnözőknek. A magyar jogszabályok és ellenőrzések szigora miatt meg sem próbálkoztak már azzal, hogy a Rómából és Milánóból ellopott autókat nálunk adják tovább, a keleti országhatárok felé történő csempészet volt a cél. Olaszországban más autókra kiváltott ideiglenes iratokkal és rendszámmal hozták be a lopott gépkocsikat, mintha azt a balkáni államokban kívánnák továbbértékesíteni. Nemcsak lopott, bérelt autókat is megpróbáltak így kicsempészni az unióból, azokat ráadásul nem is kereste a tulajdonos a bérleti idő leteltéig, pedig jó pár autó ekkor már új gazdájához került. A banda utolsó, még szabadlábon levő tagjait június 18-án magyar rendőrök segítségével fogták el Kisinyovban, június 20-án őket is letartóztatta a bíróság, az ellenük lefolytatott eljárás érdekében a gyanúsítottakat rövidesen Magyarországra szállítják a rendőrök.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozó főosztály gépjárműbűnözés elleni osztálya 11 magyar, öt olasz, két román és egy líbiai férfival szemben indított büntetőeljárást. A nyomozás során az azonosított gépjárművek és elkövetők száma folyamatosan nőtt, több nyomozás is egyesítve lett a felderítés alapját képező első ügyhöz. Sikerült azonosítani egy hasonlóképpen Olaszországból származó, lopással, sikkasztással, csalással érintett mezőgazdasági és útépítési munkagépekre szakosodott bűnelkövetői csoportot is.

A járművek nagy része Olaszországból származott, de voltak járművek, amiket Németországból, Franciaországból, Szlovákiából „lovasítottak” meg. A nyomozás során kirajzolódott, hogy az autókat, munkagépeket a származási országban ellopták vagy kölcsönbe és lízingbe vették, majd a bérleti, illetve a lízingdíjat utánuk nem fizették meg. Sok esetben az így eltulajdonított gépjárművek, munkagépek alvázszámát át is ütötték.

Hamis rendszámokat gyártottak a lopott autókhoz
Fotó: Police.hu

Az autókat a forgalomba hozatal érdekében hamis iratokkal és rendszámmal látták el. Azzal nehezítették a járművek nyomon követését, hogy a hamis papírokkal kicsalt kocsikat Németországban ideiglenesen forgalomba helyeztették, így azok már német kiviteli okmányokkal és ideiglenes hatósági jelzéssel érkeztek hazánkba.

A gépjárműveket a bűnelkövetői csoport tagjai vagy Olaszországban megvásárolták, és azokat Magyarországra szállították, vagy eleve hazánkba szállíttatták, és itt már piaci áron értékesítették, vagy piacon áron szándékoztak eladni, de azt a nyomozó hatóság lefoglalásai megakadályozták.

A feltárt elkövetők közül elfogták azokat a többségében külföldi állampolgárokat, akik a gépjárműveket Magyarországra eladásra hirdették, illetve szállították. Meg lettek a gépkocsikat, munkagépeket hazánkban megvásárló, azok értékesítésében közreműködő orgazdák is. A beszerzett adatok alapján a nyomozásban több, erre szakosodott elkövetői kör rajzolódott ki, azok tagjai között hierarchikus felépítés nem volt kimutatható, szerveződésük alapja anyagi kötelékből származó érdekközösség volt. A hatékony és konstruktív kooperációnak köszönhetően sikerült a bűnbanda valamennyi tagját elfogni, és 96 járművet – köztük 78 személygépkocsit, 16 mezőgazdasági vontatót és építőipari munkagépet, valamint két kamiont – foglalt le a rendőrség.

Az elfogásokban a KR NNI nyomozóinak segítséget nyújtott a Terrorelhárítási Központ több műveleti egysége. A bűnbanda terhére számos bűncselekmény elkövetése róható fel: különösen nagy értékre elkövetett orgazdaság, jelentős értékre elkövetett sikkasztás, valamint egyedi azonosító jellel történő visszaélés és közokirat-hamisítások.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.