időjárás 7°C Ignác 2023. február 1.
logo

A főpolgármesterre ráégett Gyurcsány Ferenc

Munkatársunktól
2021.07.14. 05:45
A főpolgármesterre ráégett Gyurcsány Ferenc

Hiába próbálja a főpolgármester függetleníteni magát a volt miniszterelnöktől, a magyarok többsége (59 százalék) úgy látja, hogy Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely jó viszonyt ápol egymással – derül ki a Nézőpont Intézetnek a Magyar Nemzetnek készített országos, reprezentatív kutatásából.

Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc nemcsak érdekszövetségben, de jó viszonyban is van egymással a magyarok 59 százaléka szerint. Mindössze a választók egynyolcada (12 százalék) gondolja azt, hogy a volt miniszterelnök és a kormányfőaspiráns között rossz viszony lenne. Azt, hogy ez a kapcsolat „kifejezetten rossz” lenne, csak a megkérdezettek két százaléka gondolta, ugyanakkor négyből egy ember (25 százalék) szerint „nagyon jó” a kapcsolatuk.

Ezek az eredmények vélhetően annak is köszönhetők, hogy Karácsony Gergelyről egyre többen tudják:

Gyurcsány Ferenc egykori kormányát tanácsadóként segítette, a Gyurcsány-ellenes LMP-ből kilépett azért, hogy a volt miniszterelnökkel közös listán szerepeljen, 2018-ban az MSZP és a DK közös jelöltjeinek volt a miniszterelnök-jelöltje, főpolgármesterként pedig Gyurcsány Ferenc embereit ültette fontos budapesti pozíciókba.

Mivel Gyurcsány Ferenc tartós népszerűtlenségnek örvend Magyarországon (a magyarok négyötöde nem akarja fontos pozícióban látni), a főpolgármester érdeke együttműködésük elrejtése, ellenfelei érdeke viszont az, hogy erre felhívják a választók figyelmét.

Érdekes, hogy a Karácsony és Gyurcsány jó kapcsolatát a kormánypárti és kormánykritikus választók egyaránt érzékelik (66, illetve 57 százalék), tehát a vélekedés nemcsak a jobboldali, de a baloldali nyilvánosságban is elterjedt.

Módszertan

A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása 2021. július 5. és 7. között ezer fő telefonos megkérdezésével készült. A minta minden kutatás esetében reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. Ezerfős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.