időjárás 19°C Orbán 2022. május 25.
logo

A magyar családtámogatási rendszer egyedülálló az egész világon

Forrás: FACEBOOK.COM/ALEXANDRASZENTKIRALYI.GOV
2021.07.06. 20:24

A magyar családtámogatási rendszer egyedülálló az egész világon! – írta Facebook-bejegyzésében Szentkirályi Alexandra, a hazai kommunikációért felelős kormánybiztos.

A kormányszóvivő kifejtette: ennek része a július 1-jétől száz százalékra emelt csecsemőgondozási díj, így a hat hónapig igénybe vehető csed után mindössze személyi jövedelemadót kell fizetni, egyéb járulékokat nem. A költségvetés 2021-ben 93 milliárd forintot biztosít erre a csecsemőgondozási díjra, ellentétben a 2010-es 37,7 milliárd forinttal.

A kormány célja, hogy azért, mert valaki gyermeket vállal Magyarországon, ne kerüljön hátrányosabb anyagi helyzetbe – zárta Facebook-bejegyzését Szentkirályi Alexandra.

Sok édesanyánál a bruttó nettóvá válik a szülést követő fél évben

A kormányzat július 1-jétől vezette be a csed100-at, azaz felemelte a csecsemőgondozási díjat a korábbi fizetés 100 százalékára. A csedből csak személyi jövedelemadót vonnak le, ami eleve előnyösebb helyzetbe hozza az édesanyákat, de az adókedvezményeknek köszönhetően a korábbi bruttó fizetés akár nettóvá is válhat – írja a Kopp Mária Intézet (Kincs) közleményében.