Fülöp Attila: Rendszerváltás történt a gyermekvédelemben

A Fidesz–KDNP-kormány hitet tett a családközpontú gyermekvédelem mellett.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 07. 02. 13:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mára sikerült leszámolni azzal a felfogással, hogy a szociális terület és benne a gyermekvédelem állami monopólium – mondta Fülöp Attila, szociális ügyekért felelős államtitkár a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató fennállásának tizedik évfordulója alkalmából tartott rendezvényen.

Az államtitkár kiemelte, hogy a mai gyermekvédelemben a gyermekek felügyelete és megőrzése helyett az a fontos, hogy amikor a gyermek elmúlik 18 éves és kikerül az ellátórendszerből, önállóan is képes legyen boldogulni.

Mint arra emlékeztetett: az országban a gyermekvédelmi ellátórendszer háromnegyedét egyházi fenntartó működteti, és szinte az összes nevelőszülő velük dolgozik.

Fülöp Attila kiemelte, sosem volt ilyen magas a gyermekvédelemben a nevelőszülőknél nevelkedő gyermekek aránya
Fotó: Kurucz Árpád

Fülöp Attila hangsúlyozta, hogy az egyházak már akkor is foglalkoztak a rászorulók segítésével, amikor még nem létezett ilyen állami feladat. Éppen ezért a kormány használni szeretné ezt a tapasztalatot.

A kormány új szemléletét kiemelve Fülöp Attila elmondta, hogy a Fidesz–KDNP-kormány hitet tett a családközpontú gyermekvédelem mellett. – Ezért az elmúlt években foglalkozási jogviszonnyá vált a nevelőszülőség, tavaly bevezették a nevelőszülői gyedet és elindult a Befogadlak kampány – emlékeztetett.

A nevelőszülőség kapcsán azt is kiemelte, hogy sosem volt még ilyen magas, mintegy hetvenszázalékos a gyermekvédelemben lévő 23 ezer gyermekek között a nevelőszülőknél nevelkedők aránya. Hozzátette: a kormány szeretné tovább emelni ezt az értéket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.