Idén eddig öt rab végzett magával a börtönben

Évente átlagosan öt-tíz elítélt vagy letartóztatásban levő fogvatartott kísérel meg öngyilkosságot a magyar börtönökben. Mivel a kormányzati fejlesztések eredményeként a magyar börtönök zsúfoltsága idén megszűnt, a telítettség miatti stressz és depresszió már nem lehet oka az öngyilkosságoknak. A vizsgálatok szerint legtöbbször családi dráma áll a tragédiák hátterében.

Végh Attila
2021. 07. 06. 6:18
null
A vizsgálatok alapján sok esetben családi dráma miatt követnek el önkárosítást a börtönökben
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának honlapján nyilvánosságra hozott közlemények szerint 2021-ben eddig öt fogvatartott vetett véget az életének. A rabok leggyakrabban felakasztják magukat. Bár az őrszemélyzet minden esetben perceken belül észleli az öngyilkossági kísérleteket, az említett öt esetben nem sikerült megmenteni a rabok életét.

A fegyőrök több esetben hajtottak már végre idén is sikeres újraélesztést, de ezekről az elítéltek, illetve a fogvatartottak személyiségi jogai miatt a BVOP nem nyilatkozhat.

A börtönben történt halálesetek mindegyikében igazságügyi orvosszakértői vizsgálat is indul a halál okának megállapítására, az öngyilkosságok esetén a rendőrséget is bevonják a közigazgatási eljárás keretében lefolytatott nyomozásba, hogy kizárhassák az idegenkezűséget.

A rendőrség helyszíni szemléje például kizárta az idegenkezűséget annak a fogvatartottnak a halála esetén, aki július első éjjelén akasztotta fel magát. A büntetés-végrehajtási intézet személyzete a cselekmény észlelését követően haladéktalanul megkezdte a segítségnyújtást, amit a börtönhöz kihívott mentőautó személyzete folytatott.

Az azonnali és szakszerű segítségnyújtás ellenére a fogvatartott életét már nem tudták megmenteni. Az áldozat az a 42 éves győri férfi volt, akit a haláleset előtt egy héttel jogerősen kilenc év letöltendő börtönbüntetésre ítélt a bíróság, mert egy önmegsemmisítő üzenetküldő internetes alkalmazáson keresztül pénzért akarta megvenni egy tízéves kisfiú „szexuális szolgáltatásait”. Az aktusért óránként 60 ezer forintot ajánló pedofilt a rendőrök csapdába csalva buktatták le. A férfit korábban a Keszthelyi Járásbíróság már felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte fiúgyermekekről készített pornográf jellegű fényképek birtoklása miatt. Az elhunyt ügyvédje szerint az elmarasztaló ítélet és a tettét kiváltó negatív megítélés vezetett védence döntéséhez. Az elítélt egy többszemélyes zárkában végzett magával a közös mellékhelyiségben, így a többi elítélt is csak későn vette észre az öngyilkosságot. A BVOP és a rendőrség vizsgálja, hogy társai zaklathatták-e a pedofil rabot, erre azonban jelenleg nincs bizonyíték.

Végh József kriminálpszichológus szerint a börtönlakók sajátos hierarchiájában a gyermekekkel erőszakoskodók és a pedofilok állnak a rendszer legalján, társaik megalázzák, kihasználják, bántalmazzák az ilyen bűntett miatt elítélt rabokat. Rideg Anita főhadnagy, a BVOP kommunikációs főosztályának főosztályvezető-helyettese a Magyar Nemzetnek elmondta:

általánosságban elmondható, hogy a börtönök állománya kiemelt figyelmet fordít az elítéltek önkárosító cselekményeinek megelőzésére, megakadályozására, mentális egészségének megőrzésére. Pszichológusok és reintegrációs tisztek vizsgálják a rabokat, felmérik a családi körülményeiket, esetleges szuicid hajlamaikat, ennek figyelembevételével sorolják különböző biztonsági kockázati csoportokba őket.

Rideg Anita hozzátette: a szakértők rendszeresen foglalkoznak a fogvatartottakkal, figyelemmel kísérik a kapcsolattartások rendszerességét és minőségét, ösztönzik őket a tanulásra és arra is, hogy részt vegyenek a börtön által szervezett szabadidős tevékenységekben. Ezzel is csökkenteni kívánják azokat a tényezőket, amelyek öngyilkossághoz vezethetnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.