időjárás 5°C Árpád 2023. december 11.
logo

Rendőrök lepik el az autópályákat a hőségben

Végh Attila
2021.07.05. 20:58
Rendőrök lepik el az autópályákat a hőségben

Újabb hőségriadó várható a hét közepétől, ezért a rendőrség az extrém időjárás közlekedésbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet. A forróság miatt gyengül az autósok koncentrálóképessége, tompul a figyelem, nagyobb a balesetveszély az utakon. A közlekedésbiztonsági szakértők óvatosságra, több megállásra, pihenésre, folyadékfogyasztásra figyelmeztetnek. Nem az a cél, hogy büntessenek, hanem hogy minél kevesebb tragédia legyen a magyar utakon.

Az Országos Rendőr-főkapitányság az elkövetkező napok forrósága miatt az átlagosnál is nagyobb óvatosságra, figyelemre és türelemre inti az autóvezetőket. Az előző hőségriadó baleseti statisztikái szerint több halálos tragédiánál is felmerült, hogy az extrém hőség is közrejátszhatott a tragédiában. Az ilyen időjárás ugyanis az átlagtól eltérő vezetési stílust követel meg a sofőröktől. Emiatt a rendőrség a júliusi és az augusztusi hétvégéken kiemelt figyelmet fordít a M1–M7 autópálya közös szakaszának és az M7 autópálya Pest, Fejér, Veszprém és Somogy megyét érintő szakaszának ellenőrzésére.

Több mint húsz megkülönböztetett jelzéssel ellátott járőrkocsi és tucatnyi motoros rendőr mellett civil jellegű szolgálati autók is ellenőrzik a közlekedőket.

Elsősorban az autópályák leállósávját jogosulatlanul használókat, az előzési szabályok megsértőit és a gyorshajtókat figyelik, hiszen ezek a leggyakoribb baleseti tényezők. Az előző hétvégék tapasztalatai alapján ugyanakkor sok járművezető sörrel oltja a szomját a kánikulában, majd úgy ül volánhoz, hogy nem várja meg azt az időt, míg az alkohol kiürül a szervezetéből. Csak a Veszprém megyei rendőrök 28 ittas sofőr vezetői engedélyét vonták be az elmúlt hétvégén.

Az ORFK Kommunikációs Szolgálatának adatai szerint két hete, az előző hőségriadó idején hat halálos baleset történt, az elmúlt hétvégén pedig 144 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek a rendőrök.

A balesetek során három ember vesztette életét, 43 baleset súlyos, 98 könnyű sérüléssel végződött. Lengyel János közlekedésrendészeti szakmérnök szerint a tartós hőség megviseli a szervezetet, ezáltal közlekedésbiztonsági szempontból is életveszélyes kockázatokat rejt. A sofőrök általában kevésbé tudnak koncentrálni és a megszokottnál figyelmetlenebbek a tűző napsütésben, ami egy közlekedési helyzetben megnöveli a reakcióidőt. Az autósok körében a 30 Celsius-fok feletti hőségben jelentősen megnövekedik a rosszullétek száma, a hőség gyengíti a szellemi erőkifejtést, egyeseknél tompaságot, másoknál fokozódó ingerlékenységet válthat ki.

A rendőrség előrejelzései szerint a szabadságolások miatt már hétköznapokon is jelentősen megnő a forgalom az utakon a nyaralóhelyek, főként a Balaton irányába, egyre gyakoribbak lehetnek ilyenkor is a torlódások és a balesetek.

Azt tanácsolják a gépjárművezetőknek, hogy ha tehetik, kerüljék el a csúcsforgalmi időszakokat, erős forgalomban pedig kiemelten figyeljenek a követési távolság betartására.

Zerkovitz Dávid közlekedéspszichológus úgy véli, a stressz mindig növeli a balesetek kockázatát, a hőség pedig a fizikai kellemetlenségek mellett extrém idegfeszültséget is okoz. A sofőrök egy része nehezen tud csak a vezetésre koncentrálni, türelmetlenebb lesz a melegben. Hőség idején is a leghatásosabb baleset-megelőzési technika a közlekedési szabályok betartása, még akkor is, ha alkalmazkodunk az extrém időjárási viszonyokhoz. Kipihenten, gyakori megállásokkal, frissítésekkel kell megtervezni az útvonalat, figyelve a meteorológiai és a forgalmi információkat is.

A hőségben az átlagosnál jóval nagyobb mennyiségű folyadékot kell fogyasztani, ezért ajánlott, hogy legyen a gépkocsiban hűtött ásványvíz vagy más üdítő ital.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.