időjárás -1°C Vilma 2023. december 5.
logo
Reklámnak is rossz, amit a baloldali hátterű városvezető kommunikál

Lepusztult épületként mutatja be a nemrég nyereséges fürdőt a siófoki polgármester

Magyar Nemzet
2021.08.09. 17:06 2021.08.09. 17:24
Lepusztult épületként mutatja be a nemrég nyereséges fürdőt a siófoki polgármester

Úgy csodálkozott rá a műszaki problémákra a Galerius Fürdőben Siófok baloldali támogatottságú polgármestere, mintha először járt volna ott. A létesítmény egyébként az önkormányzat tulajdona, tehát a karbantartásáról neki kellene gondoskodnia.

Újabb tájékoztatást adott a Galerius Fürdővel kapcsolatban Lengyel Róbert, Siófok polgármestere: saját közösségi oldalán rövid videót adott közre, amely azt dokumentálja, ahogy Várkonyi Csabával, az önkormányzat saját cégének, a Balaton-parti Kft. néhány hete kinevezett ügyvezetőjével bejárást tart a Galerius Fürdőben.

 

Mint azt a Magyar Nemzet megírta, a Galeriust 2006-ban építette a balatoni város akkori fideszes vezetése, azzal a céllal, hogy a fürdő körül egy új al-városközpontot hozzon létre a dinamikuson fejlődő Siófok–Szabadifürdőn élőknek. A wellness- és gyógyfürdőként üzemelő egység a város gondja volt, ugyanakkor egy, az önkormányzattal szerződő vállalkozó engedélyt kapott négy társasház építésére, ha cserébe vállalja egy szolgáltatóközpont felhúzását is. Az időközben bekövetkező válság miatt a projekt többször is gazdát cserélt, de végül a fürdő felépült, sőt, első körben a szolgáltatóközpont is, amely azonban mintegy tíz éve vár a használatbavételi engedélyre, és arra, hogy megnyíljon végre. 

 

Ez mostanáig nem volt lehetséges, mivel a jelenlegi kivitelező egészen a társasházak felépítéséig, vagyis a tavalyi év elejéig felvonulási területként használta a szolgáltatóházat.

Az utolsó társasház átadásakor fordulat következett be a szabadifürdői történetben: ekkor terjedt el a hír, hogy a kivitelező egy iker toronyházat is építene a területre. Az önkormányzat ezt nem igyekezett megakadályozni, sőt a polgármester egyszemélyi döntéssel gyorsan kiadta az engedélyeket, ráadásul a helyi építési szabályzatot is módosította volna. Ez ellen civilek tiltakozni kezdtek, mivel véleményük szerint az elgondolás nem összeegyeztethető az eredeti megállapodással, a tervezett ikerházak stílusát is idegennek érzik a környezettől, továbbá le kellene bontani a még meg sem nyitott szolgáltatóházat.

 

Mindezek tükrében nyugtalansággal tölti el az itt élőket, hogy Lengyel Róbert most már a fürdő állapotát is kifogásolhatónak tartja, mivel a polgármester által közzétett videó úgy igyekszik bemutatni a Galeriust, mintha ott hosszú évek óta semmilyen fenntartási munkát nem végeztek volna.

Ugyanakkor a polgármesternek tudnia kellett arról, hogy a fürdőben egyes műszaki problémákat orvosoltak, hiszen a vezetés 2015-től minden felkészülési időszakban (ez április táján esedékes) jelezte, ha ilyesmire szükség volt, az év végén pedig az elvégzett munkák bekerültek az önkormányzat éves beszámolójába. Balogh Renáta, aki 2012-től idén nyárig nyereségesen igazgatta a létesítményt, egy interjúban elmondta, hogy a várostól legutóbb 2017–2019 között kaptak pénzt munkálatokra, 2020-ban már nem. A korábbi felújításokat megemlítik a város honlapján közzétett kommünikében is.

 

Emlékezetes, hogy a polgármester döntésének köszönhetően a Galerius idén egyelőre nem nyílt meg. 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.