időjárás 15°C Irén , Írisz 2023. március 25.
logo

A baloldali pártok politikai számításból is bagatellizálják a 2006-ban történteket

Forrás: MTI
2021.09.19. 11:52 2021.09.19. 15:13
A baloldali pártok politikai számításból is bagatellizálják a 2006-ban történteket

A baloldali politikusok egy része politikai számításból bagatellizálja a 2006-ban történteket, mert úgy gondolják, hogy a Gyurcsány Ferenc DK-elnök vezette baloldal tagjaként „jobb ezt nem firtatni” – jelentette ki Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat (NJSZ) ügyvezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök és köre esetében pedig szerinte a „bűnelkövetők rutinszerű tagadásának” megközelítését lehet alkalmazni.

Az NJSZ kezdeményezte a hétvégén útjára indított vándorkiállítást, amely Vérbe fojtott köztársaság címmel az őszödi beszéd elhangzása után kirobbant tüntetések eseményeit mutatja be.

Gaudi-Nagy Tamás a 15 évvel ezelőtt történtekre emlékezve azt mondta, hogy a nyers karhatalmi erőszak 

a Kádár-rendszer erőszakhullámánál is sokkal nagyobb mértékű volt.

Az eseményeknek több mint ötszáz civil sérültje volt, közülük kétszáz súlyos – tette hozzá.

Kifejtette azt is, hogy a büntető törvénykönyv szerint a lakosság egyes csoportjai elleni testi sértés és más erőszakos cselekmények elkövetése akkor is és most is terrorcselekménynek minősül. Ráadásul akkor döbbenetes módon „állami szervek irányításával valósult ez meg magyar polgárok ellen, akik a gyurcsányi hazugságbeszéd miatt tiltakoztak, és a kormány távozását követelték”.

Az NJSZ ügyvezetője kifejtette: feltárásra vár még az a szál, hogy az akkori miniszterelnök és a rendőri vezetők között pontosan mi hangzott el. 

Az már kiderült, hogy köztük is voltak egyeztetések, például a tévészékház ostromának másnapján. 

„A mechanizmus többi részét pedig már elég jól tudjuk, hogy pontosan mely rendőri alakulatok, mely vezetők irányítása mellett a város mely részén, milyen eszközökkel, milyen módszerekkel támadtak a polgárokra, azt most már elég jól feltárták különböző jelentésekben” – mondta.

Gaudi-Nagy Tamás beszélt arról is, hogy az NJSZ-en kívül a jogvédő szervezetek közül senki nem követelt jóvátételt az áldozatoknak, ami mindazonáltal már meg is történt a 2010-es kormányváltásnak köszönhetően. Több mint háromszáz ember több mint háromszázmillió forintos jóvátételben részesítéséről van szó – hangoztatta.

Mint mondta, azt is sikerült elérni, hogy 2007 nyarán kivonták a forgalomból az események után rendszeresített vadászfegyvereket és gumilövedékeket.

Borítókép: Gaudi-Nagy Tamás beszél a Gyurcsány Ferenc által elmondott őszödi beszéd elhangzása után 2006-ban kirobbant tüntetések eseményeit, a „rendőrterrort” bemutató országjáró vándorkiállítás megnyitóján (MTI/Koszticsák Szilárd)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.