időjárás 19°C Emőd 2022. augusztus 9.
logo

A jelöltek feje felett döntenek a baloldali pártok a visszalépésekről

Vass-Gabay Dorottya
2021.09.13. 11:40 2021.09.13. 14:08
A jelöltek feje felett döntenek a baloldali pártok a visszalépésekről

Központilag döntenek, ki kinek a javára lépjen vissza a baloldali előválasztáson – legalábbis ezt állítja Sebők Éva, a Momentum dél-békési jelöltje, aki az aláírások összegyűjtésének dacára kénytelen távol maradni az előválasztástól az MSZP-s jelölt javára.

A jelöltek feje felett, Budapesten döntenek az előválasztási visszalépésekről

 – derül ki Sebők Éva momentumos politikusjelölt bejegyzéséből, aki mégsem indul Békésben. Mindez a szükséges aláírások összegyűjtése után, az előválasztás előtt egy héttel vált számára világossá. Sebők szerint 

téves az az állítás, miszerint ő lépett volna vissza az MSZP-s aspiráns javára. 

– Az előválasztás számomra nem folytatódik, 

de nem én döntöttem úgy, hogy visszalépek, hanem egy budapesti megállapodás értelmében Békés 4-ben a Momentum ezen az előválasztáson nem indít jelöltet. 

Tehát nem én keltem fel egy nap, és döntöttem úgy, hogy „á, mégsem indulok” – olvasható Sebők Éva közösségi oldalán, aki azt is kijelenti, a budapesti megállapodás ebben az esetben az MSZP-vel született. „Ennek értelmében – mivel az én visszaléptetésemmel a Momentumnak már nem lesz itt a jelöltje – 

a momentumos logót az MSZP jelöltje kapja meg. Cserébe Debrecenben, Körmenden és Győrött az MSZP-s jelölt lépett vissza, és a momentumos jelölt kapta meg az MSZP-s logót”

– közli a visszaléptetett momentumos.

Állítása szerint országszerte rengeteg helyen történt hasonló megállapodás. – Többek között a Békés 4-es körzetben is történt már ilyen, hiszen a DK Papp Róbertet hozzám hasonlóan léptette vissza. Ott végül a Jobbik jelöltje kapta meg a DK logóját. Gyanítom, Papp Róbertnek sem volt több vagy másabb beleszólása ebbe a döntésbe, mint nekem – teszi hozzá.

Sebők szerint Magyarország érdeke most azt kívánja, hogy minél több momentumos jelölt kerüljön a Parlamentbe. – Ha ehhez arra van szükség, hogy én ne induljak el az előválasztáson, azt méltósággal fogom kezelni. Én nem fogok úgy eljárni, mint az MSZP ugyanezen megállapodásban visszaléptetett debreceni jelöltje, aki a tegnapi napot – abszolút méltóságon aluli módon – azzal töltötte, hogy végighaknizta az országos sajtót azzal, hogy ő akkor se hajlandó visszalépni, miközben tudnia kellett nagyon jól, hogy ilyen lehetősége nincs – hangsúlyozza.


Értetlenül áll Sebők visszalépése előtt a jobbikos Szabó Ervin, 

hiszen szavai szerint egy XXI. századi, önmagát korszakváltónak titulált párt képviselőjelöltje lépett vissza egy szocialista jelölt javára. 

Hol marad a Momentum azon ígérete és hívószava, hogy ők korszakváltók?

„Zárójelben jegyzem meg, ha valóban azok lennének, akkor a másik XXI. századi párt, a Jobbik javára lépett volna vissza a jelölt” – fogalmaz a Jobbik dél-békési jelöltje.

Szabó szerint Sebők Éva „hónapokig magabiztosan kampányolt, hirdetve a változás iránti elkötelezettségét és azt, hogy tisztességes és nem hiteltelen, korábban már kormányzó pártok képviselőire van szükség”.

A Momentum és az MSZP pártjainak háttéralkuját ismerve úgy tűnik, az is csak kampányszlogen volt, amit Éva eddig hangoztatott, hogy ő a fiatalok őszinte, új nemzedékének képviselője

– írta a közösségi oldalán a jobbikos.

Szabó ezek után felidézte a szocialista jelölt, Szelényi Zoltán szavait, aki amikor megtudta, hogy őt támogatja majd az előválasztáson a DK, az LMP és Márki-Zay Péter, azt mondta: 

Nem titkolom, magam is meglepődtem a most kialakult helyzeten, hiszen a előválasztásnak éppen arról kellene szólnia, hogy Önök, a választók döntsenek a közös baloldali jelölt személyéről.

Az MSZP-s helyi politikus szerint fontos lett volna, hogy ne a pártok háttéralkui határozzák meg egy választókerület jövőjét. – Éppen emiatt született meg az előválasztás gondolata! Arra kérem most azokat, akik csalódottságukban magának az előválasztásnak a hitelességét is megkérdőjelezik emiatt: ne veszítsék el a hitüket! – magyarázta korábban a szocialista jelölt. Szabó Ervin szerint 

pontosan az ilyen kijelentések és az ilyen szereplők miatt veszítették el az emberek a politikába vetett bizalmukat az elmúlt évtizedekben.

Szelényi Zoltán most is kommentálta a történteket, úgy tűnik, korábbi kételyei az előválasztás hitelességével kapcsolatban szertefoszlottak, szerinte Sebők Éva lépett vissza az ő javára, amiért nagyon hálás.
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.