időjárás 16°C Helga 2023. október 3.
logo

Akár belső szabotázs is okozhatta az előválasztási rendszer leállását

Ternovácz Áron
2021.09.21. 14:52 2021.09.21. 14:59
Akár belső szabotázs is okozhatta az előválasztási rendszer leállását

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke szerint tudatosan hagyhattak nyitva egy informatikai kaput, amely az előválasztási rendszer leállását okozhatta. A belső szabotázs már a negyedik baloldali narratíva a Fidesz által csupán saját bénázásnak titulált előválasztási rendszer leállásának magyarázatára.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke arról beszélt hétfőn az ATV Egyenes beszéd című műsorában, hogy akár belső szabotázs is okozhatta az előválasztási rendszer leállását:

Az informatikai rendszerben egy kapun keresztül – nem vagyok informatikus, tehát ennél bővebben nem mennék bele –, (…) de egy elég komoly támadás érte a rendszert. Ez a kapu pedig nem véletlenül maradt nyitva. Az, hogy ez most pontosan hogyan történt, ha jól tudom, akkor feljelentés is lesz az ügyben, de az Országos Előválasztási Bizottság az, amelyik vizsgálja.

Tóth a visszakérdezésre, miszerint belső szabotázsról volt-e szó, azt mondta, ezt pontosan nem lehet tudni, és nem cáfolta azt a felvetést sem, hogy esetleg házon belülről indult-e a történet. 

A belső szabotázs már a negyedik narratíva, amellyel a baloldali összefogás megpróbálta magyarázni a Fidesz által csupán saját bénázásnak titulált előválasztási rendszerleállást. 

Bedő Dávid, a Momentum politikusa hétfőn a Magyar Hangot tájékoztatta arról, hogy a baloldal a héten feljelentést fog tenni a rendőrségen ismeretlen tettes ellen az előválasztást ért kínai hekkertámadás miatt. A politikus elmondta, hogy az elmúlt két nap folyamán tüzetesen megvizsgálták a rendszert, és arra jutottak, hogy a technikai problémát külső támadás okozta, ami Kínából indult. A baloldal hat pártjának vezetői által közösen aláírt közleményben a korábbi narratíva még az volt, hogy 

„a karmelita kolostor urai” támadást indítottak az informatikai rendszer ellen. „A hatalom emberei megijedtek attól, hogy az emberek szombat reggel tömegesen akarják kinyilvánítani a véleményüket az előválasztáson, tömegesen kívánnak hitet tenni a változás mellett” 

– írták a közleményben, ezt az állítást azonban eddig semmilyen bizonyítékkal nem támasztották alá. Bedő Dávid, az Országos Előválasztási Bizottság momentumos tagja a kormánypártisággal nem vádolható Telexnek nagyon valószínűtlennek nevezte, hogy konkrét, kézzelfogható bizonyítékot találjanak arra nézve, hogy a kormány áll a támadás mögött, ennek ellenére a pártok szakemberei biztosak abban, hogy ez történt.

Szombaton, közvetlenül a rendszer leállását követően a baloldali erők első reakcióikban a későbbiekhez képest még egy egészen másfajta narratívát próbáltak sugallni választóiknak. Eszerint nem külső támadás miatt fagyott le a rendszer, hanem a hatalmas érdeklődést nem tudta feldolgozni az informatikai háttér. Az Előválasztás 2021 hivatalos Facebook-odalán a következőket írták: 

„Hatalmas siker az előválasztás – két órás leállás az erőforrás-bővítésért.” Ekkor még a magyar demokrácia fontos sikerének definiálták a leállást.

Korábban beszámoltunk róla, hogy miközben a baloldali előválasztás totális katasztrófába fulladásáért a baloldal szokásához híven már a kormányt támadja, úgy tűnik, hatalmas szervezési problémák állnak a háttérben. A Szárnyas Fejvadász a Facebook-oldalán szombaton kora délelőtt, az előválasztás leállásának időpontjában felhívást tett közzé, amelyben a lehető legsürgősebben embereket, illetve elektronikai eszközöket kerestek az előválasztás lebonyolításához.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.