időjárás 3°C Virgil 2021. November 27.
logo
Bő két hónap alatt 11 százalékpontos csökkenés látszik a főpolgármester munkájának megítélésében

Egyre kevesebben elégedettek Karácsonnyal

Munkatársunktól
2021.09.07. 05:50 2021.09.07. 10:29
Egyre kevesebben elégedettek Karácsonnyal

Már a kormánykritikusok és a budapestiek körében is nagyot zuhant Karácsony Gergely főpolgármesteri tevékenységének lakossági megítélése 

– derül ki a Real–PR 93 országos reprezentatív kutatásából. Míg korábban a főpolgármester munkájával a teljes felnőttnépesség 31 százaléka volt elégedett, addig ma már csak húsz százalékuk. Azaz bő két hónap alatt 11 százalékpontos csökkenés látszik a főpolgármester munkájának megítélésében.

A nyári hónapokban nap mint nap megtapasztalhatták a fővárosban közlekedők Karácsony Gergely városvezetői munkájának negatív hatásait: a folyamatos közlekedési dugókat, valamint a jelentősen megnövekedett utazási időtartamokat. A közterületi szemétgyűjtők harmadának takarékossági céllal való leszerelése sem javította a város köztisztasági helyzetét. 

Vagyis elsősorban gyenge városvezetői teljesítményével magyarázható Karácsony népszerűtlensége, ráadásul a politikus a miniszterelnök-jelölti kampányában sem tudott az elmúlt három hónapban világos jövőképet felvázolni a választás utáni időkre.

A kutatócég szerint ezek alapján nem meglepő, hogy Karácsony Gergely munkájának átlagos megítélése 31 százalékról húsz százalékra csökkent júniustól szeptember első napjáig. A baloldali főpolgármester tevékenységének hatását leginkább érzékelők, azaz a budapestiek körében nyolc százalékpontos visszaesés látszik, csupán a lakosság 34 százaléka elégedett a városvezetővel. 

A vidéki lakosság körében ennél is jelentősebb a visszaesés: 12 százalékpontos csökkenéssel csak 16 százalékuk elégedett a főváros vezetőjével. Tehát mindkét vizsgált csoportban jelentős visszaesés tapasztalható.

A Real–PR 93 kutatásából az is kiderül, hogy minden lakossági csoportot figyelembe véve a kormányfő kritikusainak körében történt a legnagyobb visszaesés. Míg korábban 56 százalékuk volt elégedett a főpolgármester munkájával, ma már csupán 34 százalékuk. Ez a zuhanás az átlag visszaesésnél is jelentősebb, miközben a kormányfőpártiak körében csak hibahatáron belüli csökkenés látható.