időjárás 3°C Antal, Antónia 2022. January 17.
logo

Jókora lökést adhat a fiatalok foglalkoztatottságának az szja-mentesség

Kreft-Horváth Márk
Forrás: MTI, Kossuth Rádió
2021.09.09. 10:30
Jókora lökést adhat a fiatalok foglalkoztatottságának az szja-mentesség

Jókora lökést adhat a 25 év alattiak foglalkoztatottságának a 2022. január 1-jétől bevezetendő szja-mentesség – hangsúlyozta a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Fűrész Tünde közölte: 

a 14 és 25 év közötti fiatalok foglalkoztatottsága jelentősen megnőtt az elmúlt tíz évben, 2010-ban még csak 18 százalékuk dolgozott, jelenleg 29 százalékuk vállal munkát.

Az szja-mentesség hozzájárul majd, hogy még többen tudjanak dolgozni ebben a korosztályban, különösen az egyetemisták körében, mivel Magyarország ezen a téren elmarad az európai átlagtól – jegyezte meg. Elmondta: ez azzal magyarázható, hogy a Dániában és Hollandiában a megszokott részmunkaidős, heti pár órás foglalkoztatottság Magyarországon még gyerekcipőben jár. 

Az szja-mentesség ráirányítja a munkaadók figyelmét a fiatalok foglalkoztatásában rejlő nagy lehetőségekre. 

A munkáltatóknak rugalmasabbnak kell lenniük, de cserébe megtalálhatják a jövő munkavállalóit – fejtegette Fűrész Tünde. Kitért arra is, hogy a diákszervezeten keresztül történő állásvállalás esetén a szja-mentesség mellett a járulékot sem kell fizetni. 

Az szja-mentesség által 22 százalékkal nőhet a fiatalok nettó bére, ez nagy segítség lehet a családalapításban gondolkodóknak. A felsőfokú tanulmányok valamelyest visszavetik a családalapítási kedvet, ezért számos olyan intézkedés született az elmúlt években, amely a tanulás mellett gyermeket vállalókat segíti, ebbe a sorba illeszkedik az szja-mentesség is – fogalmazott az intézet elnöke. Hangsúlyozta: nagyon nagy eredmény, hogy 

a koronavírus-járvány időszakában, 2020-ban egyedül Magyarországon nőtt a házasságkötések száma az unióban, 

továbbá Európán belül azon kevés országok közé tartozik Magyarország, ahol a születések száma is nőtt a tavalyi évben.