Kedvező változások jönnek az egészségügyi finanszírozásban

Az új rendelet célja, hogy tehermentesítse a kórházakat és kiegyensúlyozott legyen a gyógyító tevékenységek szétosztása.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 09. 07. 12:55
null
20200227 Nyíregyháza Jósa András kórház Dr. Tóth Lajos Barna - osztályvezető főorvos, onkológiai sebész egy előrehaladott stádiumú petefészekrákos nő műtéte közben fotó:Teknős Miklós (TEK) Magyar Nemzet Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

További kedvező változásokat eredményez az egészségügyi finanszírozás rendszerében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által kidolgozott új rendelet – tájékoztatott a szaktárca. 

A  beszámoló szerint a jövőben lehetővé válik a kiterjedten gyógyszerrezisztens betegségek napidíjjal történő finanszírozása. Mint írták: ennek azért van jelentősége, mert e betegségek terápiája akár kétszáz napig is elhúzódhat.

A rendelet értelmében kibővítik az otthoni mesterséges táplálásokhoz kapcsolódó támogatások körét is, ami az infúzión keresztül közvetlenül a vérbe juttatott táplálás eljárásait jelenti. Ezentúl az egészségügyi szolgáltató megkapja a finanszírozási díj teljes összegét attól függetlenül is, hogy mennyi ilyen ellátást végez – közölték.

További kedvező változást jelent, hogy finanszírozhatóvá válnak a fejlett sugárterápiás módszerek és az új tumormarker, valamint az új, daganatos megbetegedésekhez kapcsolódó laboratóriumi vizsgálatok is.

A rendelet révén támogatottá válnak a gyermekszívsebészeti ellátások, a tartós inkontinenciában szenvedőknél a szilikonpumpa beültetése. A nehezebben ellátható esetekben is rendeződik az agyi érelzáródáson, agyvérzésen átesett betegek kivizsgálásának finanszírozása, és bővül az egynapos ellátás keretében végezhető műtétek köre – sorolták.

A szaktárca végül kiemelte: a „tényleges felméréseken” alapuló finanszírozási rendszer csökkenti a kórházak terheit, és kiegyensúlyozottabbá válik a gyógyító tevékenységek eloszlása az intézmények között. Ezek az előnyök – fűzték hozzá – azt is garantálják, hogy a betegek még szélesebb körben részesülnek a megfelelő kezelésben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.