időjárás 13°C Eliza, Eszter 2022. május 24.
logo

Kedvező változások jönnek az egészségügyi finanszírozásban

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.09.07. 12:55 2021.09.07. 14:34
Kedvező változások jönnek az egészségügyi finanszírozásban

További kedvező változásokat eredményez az egészségügyi finanszírozás rendszerében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által kidolgozott új rendelet – tájékoztatott a szaktárca. 

A  beszámoló szerint a jövőben lehetővé válik a kiterjedten gyógyszerrezisztens betegségek napidíjjal történő finanszírozása. Mint írták: ennek azért van jelentősége, mert e betegségek terápiája akár kétszáz napig is elhúzódhat.

A rendelet értelmében kibővítik az otthoni mesterséges táplálásokhoz kapcsolódó támogatások körét is, ami az infúzión keresztül közvetlenül a vérbe juttatott táplálás eljárásait jelenti. Ezentúl az egészségügyi szolgáltató megkapja a finanszírozási díj teljes összegét attól függetlenül is, hogy mennyi ilyen ellátást végez – közölték.

További kedvező változást jelent, hogy finanszírozhatóvá válnak a fejlett sugárterápiás módszerek és az új tumormarker, valamint az új, daganatos megbetegedésekhez kapcsolódó laboratóriumi vizsgálatok is.

A rendelet révén támogatottá válnak a gyermekszívsebészeti ellátások, a tartós inkontinenciában szenvedőknél a szilikonpumpa beültetése. A nehezebben ellátható esetekben is rendeződik az agyi érelzáródáson, agyvérzésen átesett betegek kivizsgálásának finanszírozása, és bővül az egynapos ellátás keretében végezhető műtétek köre – sorolták.

A szaktárca végül kiemelte: a „tényleges felméréseken” alapuló finanszírozási rendszer csökkenti a kórházak terheit, és kiegyensúlyozottabbá válik a gyógyító tevékenységek eloszlása az intézmények között. Ezek az előnyök – fűzték hozzá – azt is garantálják, hogy a betegek még szélesebb körben részesülnek a megfelelő kezelésben.