Megkezdődött az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Budapesten

Vasárnap 83 év után ismét Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus vette kezdetét hazánkban. A nyitó szentmisére a Hősök terén hatalmas tömeg gyűlt össze. A szertartás egyben 1200 gyerek elsőáldozása, valamint az esztergom–budapesti főegyházmegye katolikus iskoláinak tanévnyitó szentmiséje is volt. A liturgiát vezető Angelo Bagnasco bíboros szentbeszédében hangsúlyozta: a modern ember nincs egyedül a szabadság és örökkévalóság iránti szomjúságával, nem láthatatlan, mert Isten szeretettel tekint rá. – Nem vagy árva, Isten a te Atyád – mondta a bíboros.

Csekő Imre
2021. 09. 05. 17:47
Eucharisztikus kongresszus megnyitó Fotó: Kurucz Árpád Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hálát adok az isteni Gondviselésnek, hogy a mai napon megnyithatjuk az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. A tavalyi halasztás után ugyanis átérezzük, hogy az életünk nem pusztán a saját igyekezetünkön múlik – mondta Erdő Péter bíboros vasárnap az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) nyitó szentmiséjén. Köszöntőjében az esztergom–budapesti főegyházmegye érseke úgy fogalmazott: 

Adja Isten, hogy ezekben a napokban különösen is átérezzük, hogy Krisztus velünk van az eucharisztiában. Nem hagyja magára az egyházat, a népeket, az emberiséget. Minden erőnk és reményünk belőle fakad.

Hatalmas tömeg gyűlt össze a Hősök terén és az Andrássy úton, hogy együtt ünnepeljen a NEK nyitó miséjén, ami egyben az esztergom–budapesti főegyházmegye katolikus iskoláinak évnyitó – Veni Sancte – szentmiséje, valamint mintegy 1200 magyar fiatal elsőáldozása is volt. 

A misét, amelyen részt vett Áder János köztársasági elnök is, Angelo Bagnasco bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa elnöke celebrálta, aki prédikációjában hangsúlyozta, hogy a jelenlévők úgy gyűltek össze az oltár körül, mint egy szabadban rendezett lakomán, hogy megünnepeljék az eucharisztiát, a „hit titkát és a világ üdvösségének örök forrását”.

A bíboros köszönetet mondott a magyar egyháznak, amely vendégül látja a kongresszust, és úgy fogalmazott:

Azt üzenjük mindenkinek, aki most hallgat minket, hogy mindennél nagyobb az örömünk: maga Jézus Krisztus! Az emberiség vágyódik az Örökkévaló iránt. Vándorol a Fény felé! A mai szentmisével azt üzenjük, hogy minden gyengeségünk és bűnünk ellenére az egyházban ott ragyog Krisztus világossága.

Angelo Bagnasco kiemelte, hogy a Szentlélek, úgy szól a modern emberhez: 

Nem vagy egyedül egy ellenséges világmindenség közepén a szabadság és örökkévalóság iránti szomjúságoddal. Bárhol is tartózkodsz, nem vagy láthatatlan, Isten szeretettel tekint rád. Nem vagy árva, Isten a te Atyád. 

 A bíboros az egyház tavaszának nevezte az elsőáldozókat, és hozzájuk szólva kiemelte: – Tudjátok, hogy az Úr betér szívetek hajlékába és veletek marad, olyan barátotok lesz, aki soha nem árul el benneteket. 

A tanévet kezdő katolikus iskolák diákjait buzdítva pedig azt hangsúlyozta a bíboros, hogy Isten nem féltékeny az emberre, hanem Ő az élet sikerének titka. 

Isten nem ellensége a szabadságnak, a hit pedig nem a tiltások sorozatát jelenti, hanem egy hatalmas igen az örömre, még akkor is, ha elkötelezettséget kíván, mivel a szeretet komoly dolog

– fogalmazott Angelo Bagnasco, és hozzátette, hogy a hit nem ellensége az észnek, hanem kutatja a dolgok értelmet, és az észnek is szüksége van a hitre ahhoz, hogy önmaga lehessen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.