időjárás 16°C Gál 2021. October 16.
logo
A polgármester nem tartotta kampányígéretét

Baloldali káderek a II. kerületben

Máté Patrik
2021.09.20. 18:14 2021.09.20. 23:14
Baloldali káderek a II. kerületben

Őrsi Gergely II. kerületi szocialista polgármester a kampányban még szakmai irányítást ígért, ezzel szemben egy korábban antiszemita botrányba keveredő szocialista pártkatonát, Harján Dávidot, valamint a volt SZDSZ-es államtitkár, Horn Gábor köréhez tartozó E. Vámos Ágnest nevezték ki két fontos önkormányzati cég élére.

– Hiába ígérte Őrsi Gergely polgármester, és hiába halljuk a baloldaltól is az előválasztási kampányban, hogy pártkatonák helyett a szakma által elismert szakembereket neveznek ki az intézmények élére. A gyakorlatban pont fordítva történik

– közölte lapunkkal Gór Csaba, a II. kerületi Fidesz-frakció vezetője, aki egyébként a választókerület kormánypárti országgyűlési képviselőjelöltje.

A frakcióvezető emlékeztet: Őrsi Gergely polgármester a napokban nevezte ki Harján Dávidot, egy szocialista párttagot, valamint egy, a volt SZDSZ-es államtitkár, Horn Gábor szűk köréhez tartozó személyt, E. Vámos Ágnest két fontos önkormányzati cég élére. Úgy, hogy egyiküket még az illetékes bizottság sem találta a legalkalmasabb jelöltnek.

Ahogyan azt Gór Csaba lapunk érdeklődésére elmondta: Harján a bizottsági meghallgatása során azt állította, évek óta nincs pártfunkciója, miközben tagja az MSZP országos etikai és egyeztető bizottságának, mostantól pedig a II. Kerületi Városfejlesztő és Beruházás-szervező Zrt. élén tevékenykedhet. 

Ráadásul Harján Dávid botrányba keveredett még 2014-ben, amikor Suchman Tamás antiszemitának nevezte a szocialista politikust. Az akkori privatizációs miniszter szerint Harján azért állt szemben vele, mert kiállt a zsidóságért a szocialista párton belül. 

Suchman az ügyet a párt országos elnöksége elé is vitte, de folytatása nem lett. Azt ugyanakkor a Hír TV-nek hangsúlyozta, hogy az országos vezetés tagjai nem antiszemiták, „csak nem elég bátrak”. Harján akkoriban szocialista választókerületi elnök volt, de a 2014-es országgyűlési választáson az MSZP–Együtt–Párbeszéd–DK közös jelöltjeként a Somogy megyei 3-as választókörzetben csak a harmadik helyen végzett.

A másik esetben még komplikáltabban született meg a döntés. Gór Csaba kiemelte: a II. Kerületi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. élére pályázók közül egy másik jelöltet a szakbizottság kilenc tagjából kilencen alkalmasnak találtak, mégsem a konszenzusos jelölt került a cég élére.

 – Őrsi Gergely ugyanis elérte, hogy másnap a képviselő-testület baloldali többsége a hat balliberális bizottsági tag által támogatott E. Vámos mellett szavazzon

– tette hozzá.

Mint arra a PestiSrácok.hu írása rámutatott: Vámos Ágnes a 2019-es önkormányzati választásokon az I. kerületben összellenzéki támogatással indult helyi képviselőnek, jelenleg pedig V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester egyik bizalmasa, a Budavári Önkormányzat kulturális és oktatási tanácsadója.