Nyomozás indult Cseh Katalinék ügyében

Költségvetési csalás bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Cseh Katalinékhoz köthető cégháló kapcsán.

Mediaworks Hírcentrum
2021. 09. 06. 19:15
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Költségvetési csalás bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Cseh Katalinékhoz köthető cégháló kapcsán – értesült a Demokrata.hu. Ezzel kapcsolatban további részleteket szeretett volna megtudni a Mediaworks Hírcentruma, azonban a szerkesztőség azt a választ kapta, hogy folyamatban lévő ügyről nem hozhatnak nyilvánosságra részleteket. Tehát azt, hogy az ügy folyamatban van, a NAV is megerősítette.
Mint ismert, júliusban tört ki a botrány Cseh Katalinék cégügyei körül. Először a Bennfentes.net-en jelent meg egy videó, amiben egy Anonymous-álarcot viselő alak Cseh Katalint, a Momentum EP-képviselőjét segített leleplezni. Az információk alapján a PestiSrácok szövevényes céghálóról, a Magyar Nemzet a vállalkozások gyanús költözéseiről írt, míg az Origó a közbeszerzéseken való összejátszások gyanújára bukkant. A Momentum EP-képviselőjéhez és családjához köthető cégek uniós pályázatokon 4,8 milliárd forintot nyertek el. De arra is volt példa, hogy a Cseh Katalin által vezetett vállalkozás egy olyan projekttel pályázott uniós támogatásra, amely szerintük a magyar olimpiai pályázat sikerességében segíthetett volna.
Érdemes hangsúlyozni, hogy ezt követően a momentumos politikus aktív részese volt a 2017-es olimpiaellenes aláírásgyűjtésnek.
Az ügyben először másfél hónappal ezelőtt egy magánszemély jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt tett feljelentést. Múlt héten pedig Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő jelentette be közösségi oldalán, hogy a NAV Bűnügyi Főigazgatóságán ismeretlen tettes ellen tett feljelentést. A politikus arról is írt, hogy átadta azokat a dokumentumokat, amelyek igazolják, hogy a Cseh Katalinék érdekeltségébe tartozó céghálózat miként lopta el az európai uniós és az állami támogatásokat. Ráadásul az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF is megindította a vizsgálatot az európai uniós pénzeket is érintő zűrös céges ügyek miatt.
Tehát az ügyben csalás gyanúja miatt már több hatóság is vizsgálódik. Azonban a botrány hiába tart hónapok óta, egyelőre következmények nélkül maradt, hiszen Cseh Katalin nem adott elfogadható magyarázatot és nem mondott le. A Momentum pedig annak ellenére lezártnak tekinti az ügyet, hogy korábban Fekete-Győr András a Hír TV-ben arról beszélt: ha egy momentumos politikusról kiderülne, hogy uniós forrásokkal élt vissza, akkor őt is elszámoltatná.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.