SZFE: Nem sikerült felvennünk a kapcsolatot Cserhalmi Györggyel

Az erőfeszítések ellenére nem sikerült felvenni a kapcsolatot Cserhalmi György Balázs Béla-díjas színművésszel – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem, miután a színész azt állította: „nem kapott” meghívót az intézmény jubileumi aranydiploma-osztójára, amelyet a legalább hatvan éve az egyetemen végzett egykori diákok kapnak. Az intézmény vezetése jelezte: azoknak, akik jelentkeztek az általuk küldött felhívásra, de nem tudtak eljönni a rendezvényre, kipostázzák majd diplomájukat.

Hertelendy Gábor
2021. 09. 29. 14:11
Budapest 20191115 Vegyes 2019 Pro Urbe Budapest Dj Nemzeti Sport Fot Dmtr CSaba Karcsony Gergely Cserhalmi Gyrgy Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Minden felhívásra jelentkezőnek postázzuk a diplomát, aki valamilyen oknál fogva nem tudott – vagy nem is akart – eljönni a díszdiploma átadó ünnepségre”

– nyilatkozta megkeresésünkre a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) annak kapcsán, hogy Cserhalmi György a napokban azt állította: őt nem hívta meg a vezetés az intézmény múlt hét csütörtökön, az Uránia Filmszínházban rendezett aranydiploma-osztóján. A művész 

később már arról is beszélt, hogy meghívása esetén sem ment volna el a rendezvényre.

Az intézmény közölte: szeptember 23-án két évfolyam kapta meg az elismerést. 

„Az idei és tavalyi év díszdiplomásai összesen 137-en voltak, közülük Verebes Istvánnal vagy Kern Andrással például sikerült felvenni a kapcsolatot, azonban az erőfeszítések ellenére számos volt hallgatónkkal, többek között Cserhalmi Györggyel nem” 

– jelezte az SZFE vezetése, majd hozzátették: ötven-hatvan-hetven év távlatából, illetve korábbi iratkezelési gyakorlatot látva nehéz dolguk van a kollégáknak a dokumentumok felkutatására. A vezetés megjegyezte: a rendezvényt annak ellenére szervezték meg, hogy ez a fajta diplomaátadó nem kötelező az egyetemeken.

A felsőoktatási intézmény az alábbi felhívást intézte a hallgatóknak a honlapján, amellyel meghívták egykori tanítványaikat az átadóünnepségre:

„Tisztelt Művészek, Egykori Hallgatóink!

Egyetemünk kiemelten fontos céljának tekinti, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemen és jogelőd intézményeiben végzett, megbecsült művészeink részére Arany (50 év után), Gyémánt (60 év után), Vas (65 év után) és Rubin (70 év után) diplomáikat kiállítsuk és időről időre átadjuk. Nagy örömünkre szolgált, hogy a 2021. szeptember 23-i tanévnyitó Ünnepi Szenátusi Ülésen — a járványhelyzet miatt kiesett hosszú időszak után – ismét személyesen adhattunk át jubileumi diplomákat azok számára, akikhez az adatbázisaink segítségével eljutottunk. Sajnos ilyen időtávban adatbázisaink fokozatosan elavultak, ezért az elkövetkező időszakban folytatjuk a feltáró munkát, hogy végül minden érintett, aki erre igényt tart, megkapja megérdemelt jubileumi oklevelét.

Ezúton kérjük egykori diákjaink segítségét is. Mindazok, akik a járványidőszak miatti elmaradás okán egészen idén szeptemberig – a diplomakiadás évére tekintettel – jogosulttá váltak a jubileumi oklevélre, de azt még nem kapták meg, jelentkezzenek a Színház- és Filmművészeti Egyetemen ([email protected]). Az SZFE arra törekszik, hogy valamennyi megbecsült egykori hallgatójának ünnepélyes keretek között adja át megérdemelt oklevelét, de más egyeztetett átadási módra is nyitottak vagyunk.”

Az ATV Híradó kedden megkereste a színművészt, aki azt állította: nem tudja, mi történt, az egyetemet kell megkérdezni, ő se postán, se e-mailben, se SMS-ben nem kapott meghívót a rendezvényre, ugyanakkor azt is közölte: 

ha kap meghívót, akkor sem veszi át az aranydiplomáját.

– Biztos, hogy nem vettem volna át tőlük, de ezt hadd döntsem el én, tehát nekik az lett volna a dolguk, hogy kiküldjék, és én átveszem tőlük vagy nem veszem át – magyarázta a Balázs Béla-díjas színművész. 

Elég szépen kiálltam én annak idején a régi egyetem mellett. Akkor most szabad csúnyát mondani? Miért csinálnék én segget a számból?

– reagált Cserhalmi György arra a kérdésre, miért döntött úgy, hogy nem veszi át az aranydiplomáját.

Maros Gábor színművész – aki Cserhalmi évfolyamtársa volt – a Blikknek úgy nyilatkozott: neki is feltűnt a Kossuth- és Balázs Béla-díjas színész távolmaradása az eseményről, így ő maga is érdeklődni kezdett. Elárulta: nem tudja, mi történhetett, mivel neki azt mondták, hogy 

Cserhalminak is küldtek meghívót. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.