időjárás 15°C Nándor 2021. October 19.
logo

Újabb támogatási forma nyílik meg a családok számára októbertől

Kreft-Horváth Márk
2021.09.25. 16:35 2021.09.25. 16:47
Újabb támogatási forma nyílik meg a családok számára októbertől

Újabb támogatás a gyermekes családok számára; októbertől indul a zöld-csok kölcsön az otthonteremtéshez – adta hírül mai közleményében a családokért felelős tárca nélküli miniszter. Novák Katalin tájékoztatása szerint ez azt jelenti, hogy 

a kormány újabb elemmel bővíti az otthonteremtési programot, amely további segítség a gyermekes családok számára. 

Októbertől igényelhető a zöld-csok kölcsön, amely jelentős pénzügyi segítséget jelent a családoknak az energiatakarékos új otthonok építéséhez, és ezzel hozzájárul a klímavédelmi, energiahatékonysági célok teljesítéséhez is. A részleteket tartalmazó kormányrendelet már megjelent a Magyar Közlönyben is. 

A Magyar Nemzeti Bank által bejelentett, október 4-én induló, 200 milliárd forint keretösszegű NHP Zöld otthon program keretében 

maximum 2,5 százalékos kamat mellett és legfeljebb 70 millió forint összegig vehető fel hitel új, zöld otthonok építéséhez és vásárlásához. 

– A kormány jelenleg is kamattámogatást ad azoknak a többgyermekes családoknak, akik építkezéshez vagy lakásvásárláshoz családi otthonteremtési kedvezményt (csok) igényelnek és mellé piaci alapon jelzáloghitelt vesznek fel. Így nekik – két gyermek esetén tízmillió, három vagy több gyermeknél 15 millió forint hitelösszegig – csak maximum 3 százalékos kamatot kell fizetniük, az efeletti részt az állam átvállalja – tájékoztatott a családokért felelős miniszter közleményében. 

Azok a gyermekes szülők, akik új, zöld otthonuk vásárlását vagy építését az NHP Zöld otthon program keretében valósítják meg, az említett 10/15 millió forintos összegig – csok igénybevétele esetén – a 2,5 százalékos maximális kamatszint helyett teljes kamatmentességre lesznek jogosultak, mert a költségvetés ezt a kamatot megtéríti számukra.

– áll a kommünikében. 

– A zöld otthonok megteremtéséhez kapcsolódó finanszírozás célja, hogy még több energiatakarékos otthon épüljön a magyar családok számára. A kedvezményes kamatozású konstrukció október 4-től érhető el a hazai hitelintézeteknél – zárul a tájékoztatás.