A Hősök terén is őrtüzet gyújtottak Székelyföldért

A nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés már a gólvonalon van – árulta el Németh Zsolt. A Székely Nemzeti Tanács szerint ha Románia jogszabályba foglaltan elismeri a székelység önrendelkezési törekvéseit, akkor képessé válik arra, hogy felszabadítson egy rejtett erőforrást, amely társadalmi békét teremthetne az együtt élő nemzeti közösségek számára. A székely autonómia napjának magyarországi központi rendezvényén jártunk.

2021. 10. 31. 21:24
null
Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elismerés illeti a székelyeket azért, mert nem csupán saját autonómiájukért léptek fel, hanem kiléptek az európai színtérre, és elindították a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezést. A petíció az európai intézmények útvesztőiben eljutott odáig, hogy a labda már a gólvonalon van

– mondta Németh Zsolt országgyűlési képviselő, a parlament külügyi bizottságának elnöke vasárnap a Hősök terén, a székely autonómia napjának magyarországi központi rendezvényén.

A politikus hozzátette: azt tapasztalják, hogy az uniós forrásokat tudatosan terelik el egyes régióktól, így azok alulfejlesztettek. Hozzátette: a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezése azt szolgálja, hogy a nemzeti régiók a többi régióval azonos bánásmódban részesüljenek.

Hiába néz félre az EU, a székelyek nincsenek egyedül. Mellettük más európai kisebbségek is felvonulnak. Elvárjuk az Európai Uniótól, hogy tegye a nemzeti régiókat egyenjogúvá a többi régióval!

− zárta gondolatait a parlament külügyi bizottságának elnöke. 

Végig égett a tűz a központi rendezvényen. Fotó: Teknős Miklós

Dabis Attila, a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottja elmondta: a székely autonómiatörekvések nem sértik Románia területi integritását, sem annak alkotmányos rendjét. Sőt – folytatta –, az erdélyi magyarság és kiemelten a székely nép helyzetének rendezése Románia stabilitásának legfontosabb záloga. Mint mondta, ha Románia jogszabályba foglaltan elismeri a székelység önrendelkezési törekvéseit, akkor képessé válik arra, hogy felszabadítson egy rejtett erőforrást, amely társadalmi békét teremthetne az együtt élő nemzeti közösségek számára.

– Ha nem, akkor a székelység akár nehéz teher is lehet Románia vállán. Egy teher, ami lehúz és folyvást ellenkezik saját sorsa felől, egészen addig, amíg abban változás nem következik be – fogalmazott Dabis Attila.

Gaal Gergely miniszteri biztos az uniós döntéshozókat bírálta, akiknek, mint mondta, „minden valós vagy vélt kisebbségek jogai fontosak”, de a székelyekről megfeledkeznek.

Megdöbbentő és felháborító, hogy míg a magát szabadnak mondó világ egyes országaiban egy ember összeházasodhat akár egy hullámvasúttal is, addig a székelyeknek azért kell küzdeniük, hogy egyáltalán napirendre vegyék az őket érintő kérdéseket vagy kitűzhessék büntetés nélkül a székely zászlót.

A miniszteri biztos elszomorítónak nevezte, hogy az uniós döntéshozók ehhez a magatartáshoz találnak hazai partnereket is.

Vincze Árpád, a Székelyföldért Társaság elnöke elmondta, voltak, akik megpróbálták ellehetetleníteni az idei megemlékezést.

Elmondása szerint a Facebook cenzorai elutasították a mai rendezvény fizetett hirdetését, mondván, hogy olyan kényes társadalmi kérdéseket érint, amelyek befolyásolják a közvéleményt.

– Ennyit a toleráns, elfogadó liberális eszmékről – tette hozzá, majd leszögezte, senki nem tudja elhallgattatni őket, és továbbra is küzdeni fognak Székelyföld területi autonómiájáért.

Az eseményen Kubik Anna Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, Vikidál Gyula Liszt Ferenc-díjas énekes és az Erdőfű Zenekar előadását is meghallgathatták az érdeklődők. A rendezvény alatti őrtűz mellett a Hősök terén Székelyföldet is megformázták mécsesek segítségével.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, egy órával korábban a XXII. kerületben is meggyújtották az őrtüzet.

Borítókép: Teknős Miklós

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.