A Jobbik karlendítő politikusa nem ment el a Holokauszt Emlékközpontba

– Olyan személynek, aki a náci, fasiszta eszmékkel bármilyen szinten kapcsolatba került, nincs helye a magyar közéletben, politikában, sajtóban – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz). A szervezet közölte, a náci karlendítő Farkas Péter Barnabás a mai napig nem kereste fel a szervezetet, dacára annak, hogy pár hete lelkesen fogadta el a Mazsihisz ajánlatát, miszerint látogasson el a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, majd adjon egyértelmű nyilatkozatot a médiának és a magyar zsidó közösségnek.

2021. 10. 07. 11:45
Farkas Péter Barnabás karlendítése
Farkas Péter Barnabás "integet" a katowicei múzeum előtt 2018-ban. Forrás: Naphíre.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Frissítés: Farkas Péter Barnabás videón jelentkezett be a Holokauszt Emlékközpont elől

Ózdi alpolgármesteri posztjáról való lemondása után pár órával egy videó tett közzé Farkas Péter Barnabás, ezzel demonstrálva, hogy a Mazsihisz javaslatára ellátogatott a budapesti, Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba. 

A Jobbik karlendítéses botrányba keveredett politikusa a felvételen azt mondta: megtekintette a kiállítást, és szembesült mindazokkal a borzalmakkal, melyeket egy nép ellen elkövettek. 

– A zsidóság elleni bűntettek soha nem szabad, hogy megismétlődjenek – mondta a jobbikos, megismételve, a népirtás, a szélsőséges, fajellenes gondolatok tőle mindig is távol álltak, de megerősítést nyert abban, hogy nagyon fontos feladat felhívni a mindenkori társadalom számára, hogy ilyen többet nem történhet meg.

Eddig nem kereste a szervezetet

 Farkas Péter Barnabás a Mazsihiszt a mai napig nem kereste, az intézményben tett látogatásáról nincs információnk 

– tájékoztatta a Magyar Nemzetet a zsidó hitközség hetekkel azután, hogy közleményben javasolták a Jobbik ózdi alpolgármesterének, „látogasson el a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, tekintse meg a kiállítás anyagát, majd adjon egyértelmű nyilatkozatot a médiának és a magyar zsidó közösségnek.” 

A Mazsihisz nyílt levelének előzménye az, hogy Farkas Péter Barnabásról előkerült egy 2018-ban a lengyelországi holokauszt múzeumban készült fénykép, amelyen a jobbikos politikus meglehetősen félreérthető – kart lendítő – pózban látható. Farkas erre akkor úgy reagált:

A meghívást megtisztelőnek tartom, és a legnagyobb örömmel elfogadom.

Lapunknak a Mazsihisz úgy nyilatkozott, közleményük nem szól meghívásról. – Farkas Péter Barnabás számunkra érthetetlen módon értelmezte azt, amit a magyar sajtó átvett. A Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely fenntartója a magyar állam, nem a Mazsihisz, ezért Heisler András, a Mazsihisz elnöke azonnal tájékoztatta a Holokauszt Emlékközpont igazgatóját a Mazsihisz által kiadott közlemény tartalmáról, és a lehetséges látogatásról – fogalmaztak.

Farkasnak nincs helye a közéleben 

A zsidó szervezet megítélése szerint Farkas Péter Barnabás és párttársa tette (Fidrus Péter korábbi jobbikos Hitler-bajusszal pózolt egy képen – a szerk.), minden magyarázkodásuk ellenére sem védhető. Különösen annak a fényében nehéz a bocsánatkérés elfogadása, hogy Farkas Péter Barnabás a kép nyilvánosságra kerülésekor egy az egyben letagadta, hogy náci köszöntést imitált volna a fényképen, ő ártatlan baráti integetésről beszélt.  – Aki korábban hazudik, annak miért kellene elhinnünk, hogy a megtérése, a bocsánatkérése őszinte?

Megerősítjük korábbi álláspontunkat: olyan személynek, aki a náci, fasiszta eszmékkel bármilyen szinten kapcsolatba került, nincs helye a magyar közéletben, politikában, sajtóban 

– hangsúlyozta a szervezet.

Hozzátették, a Mazsihisz a pártpolitikai kérdésekben és ügyekben nem vesz részt, a mostanihoz hasonló jelenségeket kizárólag az antiszemitizmus elleni fellépés szempontjából vizsgálja. 

Farkas Péter Barnabásról a napokban újabb kép került nyilvánosságra, ezen a Jobbik politikusa egyértelműen náci kézmozdulatot tesz.

A történtek miatt az ózdi önkormányzat ma rendkívüli ülésen tárgyalja az alpolgármester botrányt okozó tettét. A Mazsihisz ezzel kapcsolatban azt mondta, kíváncsian várják Ózd város Önkormányzatának összeférhetetlenségi vizsgálatát és annak eredményét. – Bízunk benne, a józan ész győzedelmeskedik – fogalmazott a zsidó hitközség.

(Fotó: Naphíre.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.