A Mathias Corvinus Collegium vendégoktatója lesz Peter Boghossian

A híres-hírhedt amerikai filozófus 2022 februárjában érkezik a tehetséggondozó intézménybe.

Magyar Nemzet
2021. 10. 15. 16:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos nemzetközileg is nagy visszhangot kiváltó publikáció és sikerkönyv szerzőjét, Peter Boghossian amerikai filozófust is a vendégoktatói között tudhatja jövő év februárjában, egy hónapon keresztül a Mathias Corvinus Collegium (MCC). 

A Bostonban született amerikai filozófus és pedagógus tíz évig tanított filozófiát a Portlandi Állami Egyetemen, ahol elsősorban a kritikus gondolkodással, a tudományos szkepticizmussal és a szókratészi módszerrel foglalkozott. Boghossian egyike az amerikai egyetemi szférát 2018-ban megrázó grievance studies affair – sérelemtudományok-botrány – három kirobbantójának. Munkatársaival – James A. Lindsay-vel és Helen Pluckrose-zal – számos szándékosan értelmetlen tanulmányt tettek közzé tudományos folyóiratokban, amelyek parodizálják a társadalomtudományok mai nyelvezetét és témaválasztását. 

Abszurd témákat mutattak be, ezzel is rávilágítva arra, hogy milyen egyszerű fals információkat terjeszteni és azokat tudományosként bemutatni olyan területekkel összefüggésben is, mint például a genderelmélet. 

Egy vizsgálatot követően a portlandi egyetem korlátozta tevékenységében Boghossiant, aki idén szeptemberben a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozására is hivatkozva nyílt levélben felmondott.  

Peter Boghossian jövőre érkezik a Mathias Corvinus Collegiumba és februárban egy teljes hónapon keresztül vesz részt a tehetséggondozó intézmény életében. Előadásokat és szemináriumokat tart majd diákoknak, valamint aktív részese lesz az MCC szakmai programjainak Budapesten és az egyre bővülő regionális és külhoni képzési központokban is. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.