időjárás 16°C Cintia , Norbert 2023. június 6.
logo
A magyar kormány támogatja az EU-ban lengyel alkotmánybíróság határozatát

Az uniós jog csak kivételesen lehet elsődleges

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.10.09. 10:56 2021.10.09. 14:13
Az uniós jog csak kivételesen lehet elsődleges

Orbán Viktor miniszterelnök szombat reggel aláírta azt a kormányhatározatot, amely üdvözli a lengyel alkotmánybíróságnak a nemzeti jog és az európai uniós jog viszonyáról hozott határozatát, egyben felkéri az EU intézményeit, hogy tartsák tiszteletben a tagállami szuverenitást.

Kormányhatározatot írt alá a miniszterelnök szombat reggel. Az okmány megállapítja, hogy 

a lengyel alkotmánybíróság döntését az európai uniós intézmények rossz gyakorlata váltotta ki, amely nincs tekintettel a hatáskör-átruházás elvére, és az alapszerződések módosítása nélküli lopakodó hatáskörbővítéssel igyekszik olyan jogköröket elvonni a tagállamoktól, amelyeket azok soha nem ruháztak át az Európai Unióra.

Az uniós jog elsőbbsége kizárólag azokon a területeken állhat fenn, ahol az Európai Uniónak hatásköre van, ennek kereteit az EU alapszerződései rögzítik – áll a dokumentumban.A magyar kormány határozata leszögezi, az uniós intézmények kötelesek tiszteletben tartani a tagállamok nemzeti identitását, amely elválaszthatatlan része alapvető politikai és alkotmányos berendezkedésüknek. 

Az uniós intézmények mellett a tagállami jogalkalmazó szervek, így különösen az alkotmánybíróságok és bíróságok, jogosultak arra, hogy az európai uniós hatáskörök terjedelmét és határait vizsgálják – írják.

Az Orbán Viktor által jegyzett határozatban a kormány felkéri az EU intézményeit, hogy működésük során tartsák tiszteletben a tagállami szuverenitást. 

Borítókép: Facebook/Orbán Viktor


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.