Bemutatkozik Legó, a legkisebb börtönkutya

Bemutatjuk Legót, a büntetés-végrehajtás legkisebb szolgálati kutyáját, a börtönben szolgálatát teljesítő Jack Russell terriert

2021. 10. 05. 12:59
Forrás: BVOP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október negyedike az állatok világnapja, ennek apropóján rendhagyó videóval emlékezik meg a büntetés-végrehajtás a szervezetnél szolgálatot teljesítő négylábúakról, valamint bemutatkozik Legó, a magyar börtönök legkisebb szolgálati kutyája – adta tudtul a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) kommunikációs főosztálya.

Fotó: BVOP

A büntetés-végrehajtásnál elsősorban németjuhászokból, malinois és hollandjuhászokból, vagy ezek keverékeiből válnak szolgálati kutyák, de a spániel és vizsla mellett Legó révén már Jack Russell terrier is segíti fenntartani a magyar börtönök rendjét és biztonságát.

Legó 2019 őszén „szerelt fel”, 2020-ban, a kötelező képzést követő sikeres vizsga után vált hivatalosan is kábítószer-kereső kutyává.

Öthónapos kora óta erre készült, amúgy kivételesen jó természetű, nagyon kedves és nyugodt jószág. Mérete miatt pedig sokkal hatékonyabb a zárkák szűk tereinek átvizsgálására. 

A Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet négylábúja jelenleg az országban a legkisebb szolgálati kutya.

Fotó: BVOP

A börtön egy speciális terep, amely sajátos igényeket támaszt a szolgálati kutyák és vezetőik iránt egyaránt. Az ebeknek meg kell tanulniuk kizárni a zavaró körülményeket és szűk helyeken is alkalmasnak kell lenniük a munkára. Ahhoz pedig, hogy jól teljesítsenek, jó kiképzés is kell, kutyának és embernek egyaránt.

A büntetés-végrehajtási intézetekben többféle feladatra is bevethetik a kutyákat. 

Van, amelyiket nyomkövetésre, kábítószer és egyéb anyagok keresésére, objektumőrzésre használnak.

Magyarországon jelenleg több mint 110 kutya teljesít szolgálatot a rácsok mögött, mindannyian nélkülözhetetlen társaink a mindennapokban.

Borítókép: BVOP

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.